Kaupungin ajorataverkoston kunto saatiin kartoitettua

0
Kaupungin ajoratojen kunto kartoitettiin kännykkäpelin avulla. Kuva: Iida Kyttälä.

LOIMAA Kaupungin ylläpitämän ajorataverkoston kunto saatiin kartoitettua kokonaisuudessaan lauantaina, kun viisi vapaaehtoista osallistui tiedon keräämiseen. Kyseessä on kaupungin ostama palvelu, jossa katujen kuntoa selvitetään puhelimeen ladattavalla, ilmaisella Crowdsorsa-mobiilipelillä. Puhelin kiinnitetään auton tuulilasiin, ja samalla, kun pelaaja napsii väylille sijoitettuja marjoja ja hedelmiä, sovellus videokuvaa katuja ja niiden päällysteitä.

Kartoitettavia katuja oli 123 kilometriä ja viideltä henkilöltä siihen meni nelisen tuntia. Se oli suhteellisen ripeää toimintaa, Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju sanoo tyytyväisenä.

Kartoituksesta saadun informaation avulla kaupunki saa tietoonsa, missä kaikkein huonokuntoisimmat osat sijaitsevat ja missä taas ajoradat ovat kunnossa.

Sen pohjalta pystytään nyt tekemään ensi vuoden päällystysohjelma, Paju toteaa ja kehuu kaikkien videoiden olleen hyvälaatuisia.

VAPAAEHTOISIA houkuteltiin mukaan pienellä rahallisella porkkanalla. Paju kertoo väylillä olleen tasaisin välimatkoin joko marjoja tai hedelmiä, joita keräämällä osallistuja sai lihotettua lompakkoaan.

Mustikasta sai viisi senttiä ja niitä oli kaduilla 45 metrin välein. Banaanista sai euron kappaleelta ja vesimelonista kolme. Mitä hankalampi kohde, sitä enemmän siitä tienasi, Paju selvittää ideaa ja paljastaa parhaimman keräilijän tienanneen lauantaina noin sata euroa.

Viidestä osallistujasta neljä oli paikallisia ja yksi Tuusulasta. Osallistujien ikähaarukka vaihteli parikymppisestä kuusikymppiseen, ja mukana oli sekä miehiä että naisia. Lisäksi kaksi paikallista osallistui aiemmin pyörällä tehtyyn vastaavaan kartoitukseen.

Tämä on sellaista hommaa, että tästä innostuu helposti, Paju naurahtaa.

HEINÄKUUSSA tietoa kerättiin kevyen liikenteen väylistä polkupyörillä (LL 23.7.). Silloin ajoväyliä oli kartoitettavana 50 kilometriä ja osallistujia Toni Pajun mukaan 12. Kolmas kartoitus on tarkoitus tehdä keväällä, jolloin selvitetään talven aiheuttamat routavauriot.

Kartoituksen kokonaishinta on yhteensä noin 10 000 euroa.