Keskustaan avataan Alpo Jaakolan taidegalleria

0
Antti Jaakolan edessä Siili, Pirkko Jaakolan takana Eläinten ehtoollinen ja Sampsa Heinosen ympärillä Niiniaika. Vasemmalla näkyvä teos on nimeltään Herrasmies.

LOIMAA Hiljattain toimintansa aloittaneen Hotelli Vihannonkulman yhteyteen avautuu taidegalleria, jossa on näytteillä Alpo Jaakolan taidetta.

Turuntiellä sijaitsevan tilan nimi on Taidekulma, ja esillä olevat taideteokset omistaa Alpo Jaakolan sisar Pirkko Jaakola.

– Taide on tarkoitettu katsottavaksi ja koettavaksi. Tuntui väärältä pitää näitä varastossa. Jokainen katsoja varastaa taidetta silmillään, mutta ne varkaudet vain kasvattavat sen arvoa, hän sanoo.

Esillä on sekä tauluja että veistoksia, joista käy hyvin ilmi Alpo Jaakolan monialaisuus tyylisuuntien ja materiaalien suhteen.

Galleriassa on satakunta neliötä. Sen avarassa aulassa on aikoinaan ollut näytteillä uusia autoja.

Näyttelyn esillepano on Pirkko Jaakolan sekä hänen poikansa Antti Jaakolan käsialaa. Jaakolat toteavat, että ehjän ja vapaasti hengittävän kokonaisuuden koostaminen on vaatinut runsaasti työtunteja.

– Teosten sijoittelu ja keskinäisen järjestyksen pohtiminen ei ole yksinkertaista. Taideteos kyllä kertoo sinulle, jos tulet laittaneeksi sen väärään paikkaan. Näyttelyä tehdessä täällä olisi saanut kuvattua Tanssii patsaiden kanssa -ohjelman, Antti Jaakola sanoo.

Jaakolat toivovat, että kävijät tutustuisivat taiteeseen iloisin mielin. Esillä on myös patsaita, mutta taiteesta saa enemmän irti ilman pompöösiä patsastelua.

– Taide ei ole vakava asia, emmekä missään nimessä halua luoda mitään Alpo-henkilökulttia. Hänestä itsestään ei ole täällä kuin kaksi valokuvaa ja kaksi omakuvaa.

Pirkko Jaakolaa ilahduttaa, että taidekokoelma löysi kodin nimenomaan Vihannonkulmasta.

– Minulla on tähän taloon yhteyksiä. Kun talossa toimi autoliike, niin Väinö-isäni ja Alpo tekivät täällä remonttihommia. Isäni ja johtaja Kalle Vihanto olivat ystäviä. Muistan, kun johtaja tuli käymään hienolla mustalla autolla ja vei meidät mukulat ajelulle kauppalaan. Vilkuttelimme innoissamme autosta, jotta mahdollisimman moni olisi huomannut meidät. Ajelulla meni niin pitkään, että myöhästyimme pyhäkoulusta ja saimme nuhteita, Pirkko Jaakola muistelee.

Hän kertoo myös ostaneensa ensimmäisen autonsa Vihannolta.

– Se oli Ford Anglia. Tein koeajon istumalla Angliassa yhden illan. Autossa oli hyvä henki, ja vakuutuin siitä, että kuulumme yhteen.

Jaakolat ja Loimaan Jaakola-seuran puheenjohtaja Sampsa Heinonen toteavat, että uusi galleria täydentää Patsaspuiston, Taidetalon ja Torkvillen antia eikä ole niiden kilpailija.

Jaakolat kiittelevät Vihannonkulman omistajaa Markku Mäkitaloa. Heidän mukaansa Mäkitalo innostui galleria-ajatuksesta heti ensimmäisessä yhteydenotossa. Kiitoksia virtaa myös Vesikoski-talon Matti Mäkilälle, joka on vuosikausia tarjonnut taideteoksille säilytyspaikan.

Jaakola-seuran rooli Taidekulmassa on organisoiva ja suojeleva.

– Seura näkee galleriassa ison potentiaalin, Heinonen sanoo.

Suuri yleisö pääsee tutustumaan Taidekulmaan ensimmäisen kerran 18.8. Galleria on avoinna myös Loimaan kulttuurikierrospäivänä 28.8. sekä Jaakola-päivien yhteydessä 4.9.

Alkurysäyksen jälkeen Taidekulma on Jaakola-seuran organisoimana avoinna ainakin tämän syyskauden joka toisena sunnuntaina sekä sopimuksen mukaan. Silloin tällöin paikalla saattaa olla myös Pirkko Jaakola, jolla riittää tarinoita teosten taustaksi.