Klaus Kopun töitä esillä Loimaan taidetalossa

0
Yksi Klaus Kopun uusimmista maalauksista on nimeltään Tragedia.

LOIMAA Värikkäistä, abstrakteista ja suurikokoisista maalauksistaan tunnetun Klaus Kopun taiteeseen pääsee nyt tutustumaan Loimaan taidetalossa. Esillä on 11 taulua, jotka Kopu on tehnyt tänä vuonna nimenomaan Loimaan taidetalon näyttelyyn. Maalausten lisäksi näytteillä on kolme veistosta.

Kopun, 44, tyyli on hyvin tunnistettava, ja taiteilija sanookin kuulleensa kommentin, jonka mukaan hän tekee koko ajan samaa maalausta.

– Se on tavallaan totta ja yksi näkökulma taiteeseeni, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole yksi ja sama maalaus vaan kaikkien töideni muodostama kokonaisuus. En voi alkaa toistaa itseäni, vaan Ilmaisuni muuttuu koko ajan, ja etsin uusia tapoja nähdä maailma. Haluan tehdä asioita, jotka tuntuvat aidoilta.

Kopu sanoo keskustelevansa taiteesta mielellään, mutta hän haluaa jättää katsojille tilaa ja vapauden teostensa tulkintaan.

– Olen epäonnistunut, jos joudun kovasti selittämään töitäni. Onnistunut maalaus on monimerkityksellinen. Jonkun mielestä iso työ voi olla yksityiskohta samasta työstä. Joku voi nähdä työssä suurennetun solun, toinen näkee samassa taulussa avaruuden.

Kun Kopu työskentelee, hän pyrkii pohdiskelemaan näkemistä ja maalaustaidetta ikään kuin ensimmäistä kertaa.

– Suunnittelen töitä etukäteen, mutta prosessin aikana käy usein niin, että rikon suunnitelman eli pystyn ylittämään sen. Kilpailen ikään kuin itseäni vastaan, mikä luo uutta.

Näyttelyn nimi on Kummallinen paikka. Viittaako se kenties koko maailmaan?

– Voi sen niinkin tulkita. Luulemme tuntevamme tämän maailmamme ja tietävämme, miksi toimimme niin kuin toimimme. Mutta tunnemmeko ja tiedämmekö tosiaan?

Useita yksityisnäyttelyitä pitänyt ja lukuisiin yhteisnäyttelyihin osallistunut Kopu on mielissään saatuaan taidettaan näytteille Loimaan taidetaloon.

– Kyllähän näyttelyn saamaa vastaanottoa aina odottaa, ja kotikaupungissa se jännittää ehkä tavallista enemmän.

Loimaan kaupungin kulttuurisihteeri Monika Antikainen sanoo, että taidetalo täyttää kymmenen vuotta tänä syksynä ja esille on nyt haluttu nimenomaan paikallisia taiteilijoita.

– Täällähän oli ensin Markku Haanpään näyttely, sitten Alpo Jaakolan taidetta, ja nyt kolmantena paikallisena taiteilijana Klaus Kopua, Antikainen toteaa.

Kummallinen paikka – Klaus Kopun maalauksia ja veistoksia Loimaan taidetalossa (Rantatie 2) 12.11. asti. Avoinna ke–la klo 11–17.

Avoimet ovat Klaus Kopun työhuoneessa Vesikoskitalossa (Juvantie 11, Loimaa) su 28.8., la 17.9. sekä la 15.10. klo 11–17.