KOLUMNI Kinkyt vinkit opiskelijaelämään

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

”Nonni. Valitsin väärän alan”, tuleva valtiotieteilijä tokaisi murheellisesti, kun hänen ystävänsä esitteli hammaslääkäripäivien lobbauksen antia. Opiskelijoille oli jaettu avokätisesti purukumia, suuvettä ja parin sadan euron sähköhammasharjat. Porukan humanistit muistelivat naureskellen heille fukseina jaettuja hernekeittopurkkeja ja päivittelivät vuokra-asuntojen kalleutta.

”Miksei kukaan halua Joensuuhun? Miksi mennä Helsinkiin, kun voisi elää leveästi Joensuussa?” opettajaksi valmistunut ihmetteli ja innostui kehumaan entisen koulunsa ilmapiiriä ja kaupungin opiskelukulttuuria.

Opiskeluala ja koulun sijainti vaikuttavat melkoisesti elämään, sillä ne määrittävät sekä tutkinnon suorittamiseen kuluvia opiskeluvuosia että korkeakouluun hakijan tulevaisuutta pidemmäksikin aikaa. Joskus niiden merkitystä kuitenkin liioitellaan, sillä monet ohjelmat eivät valmista tiettyyn ammattiin, vaan tutkinto mahdollistaa erilaiset työtehtävät. Elämän mittakaavassa koulutus kestää lyhyen aikaa, vaikka kauas kotiseudulta muuttaminen voikin merkitä valtavaa muutosta opintojen aloittamisen ohella.

Tunneilla oppii oman alan teoriaa ja loppu jää kotitehtäväksi, jonka voi suorittaa vasta työelämässä. Kaikkea hyödyllistä ei kerrota yliopiston sähköposteissa. Niissä ei esimerkiksi kehoteta hankkimaan juhlakenkiä, vaikka tuskin kukaan muu joutuu noudattamaan pukukoodia yhtä usein kuin filmitähdet ja opiskelijat. Juhlia riittää ja monet niistä ovat erittäin arvokkaita illallisia puheineen ja cocktail-tilaisuuksineen.

Kriiseilin, kun en saanut hyviä ystäviä muista vuosikurssini opiskelijoista. He tuntuivat eräänlaiselta viiteryhmältä, josta olisi pitänyt saada itselleen kaveriporukka ainejärjestön rientoihin. Se oli turhaa, koska ainejärjestön sijasta sain kavereita luentojen välisille lounastreffeille muuta kautta. Ainejärjestö ei ole haalareiden kuuluisuudesta huolimatta ainoa paikka tutustua muihin opiskelijoihin vieraalla paikkakunnalla.

SIVUAINEITA kannattaisi miettiä jo ennen opintojen alkua, sillä pelkästään alalle sisälle pääseminen ei riitä, kun pitäisi suunnitella opintoja ja tulevaisuutta vasta, kun on löytänyt tiensä luentosaliin ja opiskelijaravintoloiden lounaslistat netistä. Monilla aloilla sivuaineeksi voi valita mitä tahansa, ja näin ollen voisi opiskella esimerkiksi ainetta, jota oli hakenut ensisijaisesti opiskelemaan eikä päässyt sisään.

Deadlinet pukkaavat usein nurkan takaa ja siksi kannattaa aloittaa aktiivinen opiskelu ajoissa. Termospullo täynnä lämmintä juomaa motivoi luennolle kylminä syysaamuina. Sähköisten kirjojen kanssa kannattaa käyttää hakutoimintoja ja johdanto harvoin sisältää mitään tentin kannalta olennaista tietoa. Opiskelijalla ei ole virallisesti lomia, mutta kannattaa silti ottaa joskus lomaa, kun voi, ja varsinkin silloin kun tuntuu, ettei missään nimessä voi eikä mistään tule mitään.

Emilia Voltti