Loimaalaiset ja oripääläiset nuorukaiset ottivat askeleen kohti varusmiespalvelusta

0
Kahden päivän aikana runsaat sata asevelvollista osallistui kutsuntatilaisuuteen Loimaan Evankelisessa Kansanopistossa.

LOIMAA/HIRVIKOSKI Asevelvollisten kutsunnat järjestettiin tiistaina ja keskiviikkona Hirvikoskella, Loimaan Evankelisessa Kansanopistossa. Kutsuntoihin osallistui 12 oripääläistä ja noin sata loimaalaista vuonna 2004 syntynyttä nuorukaista.
Kutsuntatilaisuudessa asevelvollisille määriteltiin palveluskelpoisuusluokka sekä määrättiin palveluksen aloittamisajankohta ja palveluspaikka.
Tilaisuuden alkamista odotelleilla oripääläisellä Jami Erkkilällä ja loimaalaisella Casimir Koivusaarella ei ollut ennakkoon erityisiä toiveita palveluspaikasta, joskin molemmat nuorukaiset totesivat Säkylän eli Porin prikaatin sijaitsevan lähinnä.
– Kyllähän se armeija on vähän niin kuin pakko käydä, Koivusaari mietti.
Kutsuntatilaisuuden edetessä Koivusaari alkoi pohtia erikoisjoukkoja yhtenä vaihtoehtona tai sellaista palvelustehtävää, jossa hän pääsisi hyödyntämään media-alan opintojaan.
Erkkilä vielä puntaroi päätöstään varusmies- ja siviilipalveluksen välillä.
– On niin pitkä letti, ettei tekisi mieleni leikata sitä.
Yläneeltä kotoisin oleva, nykyisin Loimaalla asuva Leevi Heikkilä oli saapunut paikalle uusintakutsuntoihin.
– Lääkärintarkastuksesta ja lautakunnan päätöksestä riippuu, pääsenkö inttiin, hän avasi ennen tilaisuuden alkua ja oli sitä mieltä, että varusmiespalvelusta olisi mukava päästä kokeilemaan.
Kuluneen vuoden aikana Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on saattanut mietityttää niitä, joille varusmiespalvelus on ajankohtainen. Niin Erkkilä, Koivusaari kuin Lehtilä suhtautuvat maailmanpoliittiseen tilanteeseen rauhallisesti eivätkä stressaa siitä.

Casimir Koivusaari ja Jami Erkkilä odottivat muiden mukana kutsuntatilaisuuden alkua.

Kutsuntilaisuuden avasi puolustusvoimien edustaja kapteeni Jukka Suominen, jonka vastuulle kuuluvat asevelvollisuusasiat Lounais-Suomessa. Hän käsitteli puheessaan myös tilannetta maailmalla.
Hänen mukaansa Venäjän laajamittainen ja koko Ukrainan alueelle kohdistunut hyökkäys on osoittanut, ettei sotilaallisen voiman käyttöä voida sulkea pois Suomeakaan vastaan.
– Yhteiskuntamme on edelleen varauduttava alueellisen koskemattomuutemme valvontaan ja turvaamiseen sekä ääritilanteessa sotilaallisen voiman käyttöön maahan tunkeutuvaa hyökkääjää vastaan.
Suominen katsoi, että käynnissä oleva polku ja prosessi Naton täysivaltaiseksi jäseneksi tulee entisestään vahvistamaan kykyä ennaltaehkäistä ja torjua Suomeen kohdistuvia mahdollisia sotilaallisia uhkia. Hän kuitenkin muistutti, että sotilaallisesta liittoutumisesta huolimatta Suomea puolustaa aina Suomen kansa itse.
Tilaisuudessa pitivät puheenvuoron myös Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala sekä Olli-Pekka Rastas, joka toi asevelvollisille tervehdyksen veteraanien ja reserviupseerien puolesta.

Loimaalainen kapteeni Jukka Suominen toimi kutsuntalautakunnan puheenjohtajana. Hän arveli varusmiespalveluksen tulevan asevelvollisille nyt henkilökohtaisesti lähemmäs ja lisäävän mahdollisesti motivaatiota, kun Suomen rajanaapuri eli Venäjä sotii Ukrainassa.

Valtaosa paikallisista asevelvollisista päätyy aikanaan Porin prikaatiin Säkylään, ja useimmilla varusmiespalvelus alkaa joko ensi vuoden heinäkuussa tai vuoden 2024 tammikuussa.
Kutsuntatilaisuudessa ei määritellä esimerkiksi palveluksen kestoa eikä aselajia.
Suominen kertoo kutsuntojen koskevan koko miespuolista ikäluokkaa ja ne, jotka haluavat siviilipalvelukseen, osallistuvat myös kutsuntoihin. Hänen mukaansa vasta kutsunnoissa voi jättää ensimmäisen kerran siviilipalvelushakemuksen.
– Naiset puolestaan hakeutuvat vielä toistaiseksi vapaaehtoiseen asepalvelukseen ja heidät on jo valittu tämän vuoden osalta, hän sanoo ja kertoo, että loimaalaisia naisia hakeutuu asukasmäärään suhteutettuna ilahduttavan paljon varusmiespalvelukseen.
Kutsunnoissa pyritään edistämään myös kansanterveystyötä, ja tilaisuudessa oli mukana etsivä nuorisotyö, jolle asevelvollinen voi kertoa mahdollisista huolista ja murheista.

Leevi Heikkilä kertoi lääkärintarkastuksen ja kutsuntalautakunnan päätöksen ratkaisevan sen, pääseekö hän suorittamaan varusmiespalvelusta.