Loimaalla kartoitetaan pian ajoratoja 178 kilometrin verran

0
Kaupungin ajoratojen kunto kartoitettiin kännykkäpelin avulla. Kuva: Iida Kyttälä.

LOIMAAN kaupungin ylläpitämät kadut on tarkoitus kartoittaa runsaan viikon päästä. Joukkoistamisen hengessä tehtävän suorittavat asukkaat ja muut halukkaat.

Kartoittaminen onnistuu älypuhelimeen ladattavan ilmaisen Crowdsorsa -sovelluksen avulla, ja käytännössä osallistuja videokuvaa puhelimellaan tarvittavat ajoradat.

Kuntokartoituksen ideana on, että kaupunki saa yleiskuvan ja tietoa ylläpitämistään ajoradoista ja niiden mahdollisista ongelmakohdista. Vaikka videokuvan perusteella ei vielä päästä käsiksi ongelmien juurisyihin, kaupunki saa päätöksenteon tueksi tietoa siitä, mihin korjaustoimenpiteitä ja budjettivaroja kannattaa kohdentaa tulevaisuudessa. Kyse on kaupungin omaisuuden hallinnasta.

– Meillä on rekisteritietoa aika vähänlaisesti kaupungin katuverkosta, Loimaan tekninen johtaja Antti Korte huomauttaa.

Osallistujan ei tarvitse tietää sitä, mitkä ajoradat ovat valtion, yksityisten ja mitkä kaupungin hallinnoimia, sillä kartoitettavat kadut tunnistaa sovelluksen karttanäkymästä, johon ilmestyy kerättäviä rahanarvoisia symboleita. Jos ajoradalla ei ole symboleita, tie ei ole kaupungin ylläpitämä tai sitten joku muu on jo ehtinyt kartoittaa sen.

Porkkanana osallistujille on, että kerättävät symbolit ovat lähes kolmen euron arvoisia kilometriä kohden.

Kartoituksen on tarkoitus alkaa lauantaina 27. elokuuta kello 10. Aloittamiseen sisältyy kuitenkin säävaraus, sillä sateella katuja ei kuvata.

Kartoituksen jälkeen kuvatut videot käyvät läpi laaduntarkistuksen, minkä jälkeen niistä analysoidaan tekoälyn avulla pintavauriot. Kartoituksen pääurakoitsijana toimivan tamperelaisen startup -yrityksen Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju kertoo, ettei koneäly pysty analysoimaan mahdollisia päällystevaurioita sateisella kelillä märästä tienpinnasta. Jos kartoituksen aloitus siirtyy, asiasta tulee ilmoitus sovellukseen.

Kuvattavaa ajorataa on yhteensä 178 kilometriä Loimaan alueella, ja kartoitukseen piiriin kuuluvat asemakaava-alueilla sijaitsevat kaupungin ylläpitämät kadut. Näitä katuja löytyy Loimaan keskustan lisäksi Hirvikoskelta, Alastarolta, Mellilästä ja Virttaalta. Korte sanoo myös sorapintaisten katujen kuuluvan kartoitukseen piiriin.

Paju uskoo, että kohteet on kuvattu yhden päivän aikana, vaikka etukäteen on vaikea sanoa sitä, kuinka nopeasti kadut on kartoitettu. Tahtiin vaikuttaa osallistujamäärä.

Tempaus on jatkoa aiemmin heinäkuussa suoritetulle kevyen liikenteen väylien kuntokartoitukselle. Tuolloin kahdeksan pyöräilijää kartoitti yhteensä noin 50 kilometrin verran kaupungin kevyen liikenteen reittejä (LL 23.7.).

Kaupungin tilaama kartoitus maksaa yhteensä noin 10 000 euroa. Projektia on tarkoitus jatkaa vielä ensi keväänä, jolloin kartoitukseen saadaan mukaan talven routavauriot.