Oripäässä Myllykylässä asuva Risaraporn Paavola sai neljännen koronarokoteannoksen terveydenhoitaja Merja Lehtoselta Oripään terveysasemalla.

ORIPÄÄ Loimaan kaupungin terveydenhuollon tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen on tyytyväinen siihen, kuinka neljänsien annosten koronarokotukset ovat edenneet Loimaalla ja Oripäässä.
– Näen, että meillä on hyvin rokotettu.
Loimaan perusterveydenhuollossa, jonka piiriin kuuluvat myös oripääläiset, on annettu neljänsiä annoksia isommalla volyymillä elokuun aikana. Tällä hetkellä neljänsiä annoksia annetaan yli 60-vuotiaille sekä 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville.
Tämän viikon keskiviikkona oli yleinen rokotuspäivä ilman ajanvarausta Oripään terveysasemalla, jossa kävi noin 150 ihmistä saamassa rokotteen. Pääosa rokotettavista haki neljättä annosta.
Heikkinen luonnehtii päivän rokotusmäärää ihan hyväksi, sillä osa oripääläisistä on jo ehtinyt hakemaan neljännen annoksen Loimaalta. Myös loimaalaisia kävi keskiviikkona Oripäässä.

Loimaalaiset Leila ja Jouko Grön käväisivät neljännellä rokotteella Oripään terveysasemalla, koska he olivat reissussa silloin, kun Loimaalla oli ensimmäinen yleinen rokotuspäivä. He arvioivat, että rokote on hyvä ottaa ainakin varoiksi, jottei sairastuisi vakavasti.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan yli 80-vuotiaista loimaalaisista ja oripääläisistä neljännen annoksen on saanut yli 70 prosenttia. Loimaalaisista 70–79-vuotiaista rokotteen on saanut yli puolet, kun taas Oripäässä osuus on selvästi sen alle. Loimaalaisten 60–69-vuotiaiden ikäryhmässä kattavuus on 20–30 prosentin paikkeilla, Oripäässä alle kymmenen prosentin luokkaa.
Huomioitavaa on, että THL:n tilasto tämän viikon tiistailta, joten siinä ei näy vielä keskiviikkopäivän saldoa.
Loimaalla pääterveysasemalla on seuraava rokotuspäivä ajanvarauksella heti tulevana maanantaina 29.8. kello 16–19. Heikkinen kertoo, että syyskuullekin on suunnitelmissa rokotuspäiviä. Niistä ilmoitetaan myöhemmin.
– Uskon, että suuri osa halukkaista on saanut neljännen annoksen.
Heikkisen mukaan viidensiä annoksia on annettu tähän mennessä todella vähän, vain yksittäisiä niille, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia ja yli 12-vuotiaita.

Rokotusvuoroaan odottanut oripääläinen Hannu Suisto on välttynyt koronatartunnalta pandemian aikana tai hän ei ole huomannut edes sairastaneensa sitä. Hän pitää koronarokotetta tarpeellisena.

KORONATAUTIA liikkuu edelleen Loimaalla, joskin Heikkinen arvioi, että se on jonkin verran laantunut heinäkuuhun verrattuna. Hän sanoo, ettei koulujen alkaminenkaan ole tähän mennessä näkynyt tautipiikkinä ainakaan terveydenhuollon puolella.
– Tautia oli selvästi enemmän heinäkuussa, jolloin omikron 5 -variantti riehui ja levisi.
Tällä viikolla Loimaalta oli todettu laboratoriotestein viisi tartuntaa torstaihin mennessä. Virallisesti todetut tartuntamäärät eivät kuitenkaan ole kertoneet enää pitkään aikaan todellista kuvaa tautitilanteesta, sillä moni tekee kotitestin tai sairastaa koronan huomaamattaan.
– Enemmän on sairastettu kuin mitä tilastot näyttävät.
Heikkinen sanoo, että iso osa sairastaa taudin lievänä ja se voi ilmetä esimerkiksi pelkkänä nenän tukkoisuutena. Osa voi kuitenkin sairastaa ankaramman koronataudin ja tauti voi nostaa esimerkiksi korkean kuumeen.