Opiskelijoiden bussikorttien latausongelma korjaantui Loimaalla ainakin hetkeksi

0
Muun muassa tieliikenteen päästöt ovat vähentyneet. Kuva LL Arkisto.

LOIMAA Opiskelijoita kismittänyt matkakorttien latausmahdollisuuden puuttuminen Loimaalla jäi muutaman päivän mittaiseksi. Loimaan Shell-huoltoasema lataa matkakortteja jälleen, mutta palvelu päättyy lokakuun lopussa.

Kauppias Kalle Saarisen mukaan Shellin oli alun perin tarkoitus lopettaa matkakorttien lataus heinäkuun loppuun. Palvelu olikin katkolla kahdeksan päivän ajan. Shell Loimaa on toiminut Matkahuollon asiamiehenä pari vuotta.

Saarinen kertoo Shellin ja Matkahuollon neuvotelleen matkakorttien lataamisesta maanantaina, sillä vastaavaa palvelua ei saatu järjestymään muissa Matkahuollon Loimaan toimipaikoissa.

– Kortteja täytyy ladata nyt, sillä koulut ovat alkamassa.

Reilun viikon katkoksen aikana opiskelijat joutuivat suuntaamaan Forssaan, Huittisiin, Urjalaan tai Turkuun matkakorttien latausasioissa.

FORSSAN Matkahuollon asiamies Aleksi Salomaa kertoo Loimaan toimipisteen muutoksen näkyneen jo Forssassa asti. Hän ei haastatteluhetkellä tiennyt Shellin aikeista jatkaa katkolla ollutta palvelua, vaan osoitti tuskastumista loimaalaisopiskelijoiden matkoihin liittyvistä seikoista.

Matkahuollon asiamiehenä hänen täytyy osata myydä juuri oikea tuote, vaikka hänellä ei ole juurikaan paikallistuntemusta.

– Heti sen jälkeen, kun kortti on tehty, sille saa ladattua matkoja R-Kioskilta ja autoissa, mutta ei teillä siellä Loimaalla ole R-Kioskiakaan, Salomaa harmitteli.

Koulumatkatukeen liittyviä bussikortteja tarvitsevat esimerkiksi kaikki toisen asteen opiskelijat riippumatta siitä, kuuluuko laajennetun oppivelvollisuuden piiriin vai ei.

NOVIDAN lukion rehtori Hannu Lahti kertoo tiedon matkakorttien latauspalvelun katkeamisesta saavuttaneen oppilaitoksen. Tietoa välitettiin opiskelijoille ja heidän huoltajilleen Wilman kautta.

Osa jatkavista opiskelijoista kävi lataamassa matkakorttinsa hyvissä ajoin. Opintosihteeri Kirsi Rantasen arvion mukaan katkos hankaloitti etenkin opintonsa aloittavien elämää.

– He eivät välttämättä seuraa vielä sillä tavalla aktiivisesti Wilmaa.

Rehtori Lahti kertoo Novidan keskustelleen matkakortin latauspisteestä kaupungin kanssa. Esimerkiksi Uudessakaupungissa, jossa palvelu lakkasi jokunen vuosi sitten, kaupunki on ottanut sen hoitaakseen.

Myös Forssan Matkahuollon asiamies Salomaa oli ehtinyt olla yhteydessä Loimaan kaupunkiin. Hän kuvailee virkamiesten ottaneen asian tosissaan.

SHELL Loimaa tarjoaa jatkossa vain Matkahuollon pakettipalveluita. Matkakorttien latausta se ei aio jatkaa lokakuun jälkeen, vaan palvelun ottaa keskitetysti hoitaakseen Turun Matkahuolto.

– Meillä ei ole resursseja hoitaa matkakorttiasioita, koska se on erittäin aikaa vievää ja tarkkuutta vaativaa työtä. Tällöin muut huoltamon asiakkaat joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan, Saarinen toteaa.