PÄÄKIRJOITUS Jäljittelemättömät Jaakolat

0

Alpo Jaakolan töitä esittelevän Taidekulman avaaminen Loimaan ydinkeskustassa sekä hänen sisarensa Pirkko Jaakolan teksteihin keskittyvän kirjan koostaminen (s. 5) ovat hatunnoston arvoisia kulttuuritekoja. Lisäarvoa taidegallerialle tuo sen sijainti loimaalaisen yrittäjähistorian kannalta merkittävässä Vihannon kiinteistössä, jonka kunnostaminen hotelliksi (LL 19.5.) sekä nyt siis myös taiteen tyyssijaksi tuo eloa ja ilmettä ankeaksi moitittuun kaupunkikuvaan.
Käsittämättömän tuottelias, aiheiltaan ja materiaaleiltaan monipuolinen, ilmaisultaan vahva ja omaleimainen Alpo ansaitsee paikkansa Saviseudun pääkaupungin sydämessä aivan kuten ennen julkaisemattomat Pirkon tekstit ansaitsevat tulla taltioiduiksi painettuun kirjaan.
Alpo Jaakolaa voi tituleerata Saviseudun kansallistaiteilijaksi ja Pirkko Jaakolaa Saviseudun kansalliskirjailijaksi. Loimaalaisten kannattaa olla ylpeitä Jaakoloista, jotka ovat osanneet tulkita kotiseutuaan ja muuta maailmanmenoa jäljittelemättömällä tyylillään. Heillä on ollut sanottavaa ja he ovat myös sanoneet sen. Juurevasti ja miettimättä, mitä ihmisetkin tästä mahtavat sanoa. SH
P.S. Milloin kävit viimeksi Alpo Jaakolan Patsaspuistossa? Muoviset matkailumagneetit peittoava puisto kuuluu parhaaseen paikallisantiin ja on tänä kesänä avoinna vielä parisen viikkoa.