PÄÄKIRJOITUS Jos on vähennettävää

0
KUVA: Ll Arkisto/TS

Kuluttajat haluavat itse päättää rahansa käytöstä: mikä osa käytetään ruokaan, mikä vapaa-aikaan tai asumiseen. Tuotteissa löytyy hintaluokkia halvasta luksukseen, ja kuluttajat ovatkin hintatietoisia, vaikka kalliimpiakaan tuotteita ei esimerkiksi ruokakaupassa kaihdeta (s. 5).

Kun inflaatio nyt on kiihtynyt, niin samalla euromäärällä saa ostettua aiempaa vähemmän tavaraa tai palveluita, koska tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat.

Tilanne on karu niille, joilla ei ole menoissaan säästettävää ja joilla on ollut hädin tuskin tähänkin saakka varaa ihan peruselinkustannuksiinsa.

On eri asia säästää, jotta voi ostaa ruokaa tai sähköä kuin laittaa ylimääräisiä rahojaan säästöön. Pitää muistaa, miten taannoin finanssikriisissä kuluttamasta lakkasivat nekin, joilla olisi siihen ollut kuitenkin varaa ja se pahensi kriisiä entisestään. Nytkään ei ole syytä laittaa rahahanoja tyystin kiinni ja myös säästämisen kohteiden ja tapojen tulee perustua faktoihin.

Gallupiimme vastanneet muistuttavat aivan oikein (s. 6), että kuluttaa kannattaa viisaasti. Ostaa tarpeeseen ja esimerkiksi pitkäikäisiä, korjattavia ja kierrätettäviä tuotteita. Voi olla nimittäin niin, että vaikka joillakin ihmisillä voi kukkaro kestää tuhlailevankin kuluttamisen, niin maapallollamme ei ole siihen varaa.