PÄÄKIRJOITUS Strategia sanoo, käytäntö kertoo

0

Loimaan kaupunginvaltuusto keskustelee kaupungille laaditusta uudesta strategiasta maanantaina kokouksessaan. Sitä pääsee seuraamaan paikan päälle Suomen maatalousmuseo Sarkaan ja se suoratoistetaan myös internetissä.

Seuraaminen kannattaisi, sillä strategia kertoo, mihin suuntaan kaupunkia halutaan kehittää tulevina vuosina. Nykyistä valtuustokautta on jäljellä vielä lähes kolme vuotta, mutta oikeasti strategia linjaa asioita pitkälle yli sen.

Strategia on tärkeä. Sitä tehtäessä on valikoitu tärkeistä asioista tärkeimmät tavoitelistalle – asuminen, osaava työvoima ja lapset ja nuoret.

Strategia on kuitenkin paljon helpompi kirjoittaa kuin toteuttaa ja strategian arvon ja hyödyn määrittääkin vain se, miten se onnistutaan jalkauttamaan käytäntöön – miten tavoitteista onnistutaan luomaan konkreettiset toimenpiteet, miten ne viedään läpi ja miten niiden edistymistä mitataan.

Eikä saa unohtaa myöskään sitä, miten edistyksestä kerrotaan kuntalaisille ja miten heitä osallistetaan toteuttamiseen.

Kaupungin strategiasta kertoneen jutun (LL 25.8.) lopussa on listattu Loimaan heikkouksia pitkän (!) vahvuuslistan jälkeen. Heikkouslistan viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on mainittu ”vaikeudet uudistusten ja muutosten läpiviemiseen”.

Tämä lienee tehtävälistan ensimmäisenä. Vai tulevatko vaikeudet uudistusten ja muutosten läpiviemiseen ulkopuolelta?