Ekalle luokalle menevää Aino Närvästä ei koulun alkaminen pahemmin jänskätä

0
Perttulan koulun pihalla on paljon kaikkea kivaa, johon Aino Närvänen pääsee ekaluokkalaisena tutustumaan.

YPÄJÄ Aino Närvänen, 7, aloittaa keskiviikkona koulutiensä Hevospitäjän yhtenäiskoulun Perttulan yksikössä. Ensimmäiselle luokalle meno ei reipasta lasta jännitä, pikemminkin se tuntuu kivalta.

Aino on ollut tutustumassa kouluun, ja sen myötä uusi rakennus tuli hieman tutummaksi. Mukavinta koulun alussa on, että koulukaverit ovat ainakin tuttuja.

Toinenkin mieluisa juttu koulun aloittamiseen liittyy, Aino sai nimittäin ekaluokan kynnyksellä oman kännykän. Sen käyttöä on harjoiteltu nyt kuukauden päivät. Puhelimella Aino voi soittaa isälle tai äidille, kun on aamulla herännyt. Niin aamulypsyllä olevat vanhemmat tietävät lapsen olevan jalkeilla.

Koulunkäynti tuo muutoksia myös vanhempien aamuihin. Eskariin Petri ja Iina Närvänen veivät Ainon itse, koulutiellä kyyditsemisen hoitaa taksi.

Vanhempia ei jännitä saatella lastaan koulutielle, sillä eskarista tuttu porukka vaikuttaa tiiviiltä ja toimivalta. Ajankulun sen sijaan huomaa juuri tällaisissa hetkissä. Päiväkotivuodet ja esikoulu ovat nyt takana päin.

– Ohjaajat olivat todella mukavia eskarissa ja hoidossa, ja ovat varmasti yhtä mukavia koulussa, Iina Närvänen uskoo.

AINO EI vielä osaa lukea, mutta taito varmasti kehittyy ensimmäisellä luokalla. Laskeminen on Ainon mielestä ehkä hieman mieluisampaa kuin lukeminen. Suosikikseen hän kertoo liikunnan.

Ketterä ja meneväinen tyttö on tykästynyt lentopalloon, jota hän on käynyt pelaamassa Pertunkaaressa jo vuoden tai kaksi. Kesällä lentistä on pelattu ulkona upouudella kentällä.

– Kunpa ulkoharjoitukset vielä jatkuisivat, Aino toivoo.

Samassa lentopallojoukkueessa pelaa kaksi tyttöä, jotka ovat jo koulussa. Heiltä Aino ei kuitenkaan ole kuullut juttuja siitä, millaista koulunkäynti on.

Kouluun on kiva painella, kun takana on hauska kesäloma. Aino on ollut jonkin verran hoidossa, mutta lomailtukin on.

– Ainakin olimme hotellissa ja laivalla, menimme Korkeasaareen. Siellä oli ainakin joku sellainen eläin, joka näytti kissalta. Ja tiikeri!

Loimaalla ja Ypäjällä peruskoulu alkaa tällä viikolla, Oripäässä ensi viikolla

LOIMAA, ORIPÄÄ, YPÄJÄ Loimaan peruskoulujen syyslukukausi alkaa torstaina. Sivistysjohtaja Manne Pärkö toteaa lukuvuoden alkavan siitä, mihin keväällä jäätiin.

– Mitään uutta ja ihmeellistä ei ole tiedossa, Pärkö toteaa.

Koronarajoitusten ja kouluverkkomuutosten jälkeen kaikin tavoin perinteinen koulun alku tuntuu Pärkön mukaan hyvältä.

YPÄJÄLLÄ kouluihin palataan jo keskiviikkona. Varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja kertoo ensimmäisen koulupäivän olevan Hevospitäjän yhtenäiskoulun kummassakin yksikössä, Kartanolla ja Perttulassa, hieman poikkeavan pituinen.

Torstaina aloitetaan lukujärjestyksen mukainen opiskelu.

– Aivan aluksi ryhmäyttämiseen keskittyen, Lilja lisää.

Ypäjällä ensimmäisen koulupäivän turvallisuutta edesauttavat nuoriso-ohjaajat, jotka jalkautuvat kylälle liikennettä valvomaan.

ORIPÄÄN koulun syyslukukausi alkaa maanantaina 15. päivä. Rehtori-sivistysjohtaja Mika Virtanen sanoo kouluun rakennettavan uuden sisäänkäynnin hieman muuttavan kouluun saapumista. Remontti on vielä kesken.

– Teemme ihan uuden sisäänkäynnin, josta ruvetaan tuomaan esimerkiksi elintarvikkeita. Tähän asti kuljetukset on jouduttu tuomaan koulupihan kautta.

Sisäänkäynnin rakentamisen johdosta polkupyöräparkki muuttaa muutaman kymmenen metriä toiseen suuntaan ja kouluun saavutaan nyt koko matkan kevyen liikenteen väylää pitkin.

– Koulun pihassa on nykyisellään ollut tulppa, sillä henkilökunnan parkkipaikka on ollut siinä välissä, kun oppilaat ovat tulleet pyörällä kouluun. Uuden sisäänkäynnin myötä turvallisuus paranee.