Tulevalla kaudella työväen- ja kansalaisopistoissa tubetetaan, sirkustellaan ja meikataan

0
Suunnittelijaopettaja Marja Junnikkala esittelee kuvataidekoulu Kullan opiskelijoiden viime vuonna tekemiä töitä. Tunneilla opitaan hänen mukaansa erilaisia kuvataiteen tekniikoita ja ilmaisua.

LOIMAA, YPÄJÄ Loimaan työväenopisto aloittaa kautensa entistä monipuolisemman ja laajemman kurssivalikoiman kera. Rehtori Matti Vänttinen laskeskelee kursseja olevan kaikkiaan 268.

– Viime vuoteen nähden niiden määrä on noussut selvästi, hän toteaa.

Eniten on tullut lisää lyhytkursseja, jotka eivät sido opiskelijoita kuin muutamaksi illaksi tai viikonlopuksi. Lisäksi muiden opistojen kanssa tiivistyvä yhteistyö mahdollistaa laajemman tarjonnan.

– Esimerkiksi Ilo oppia -verkkoluentosarja järjestetään etäluentoina eri Varsinais-Suomen opistojen kanssa yhteistyössä. Ne ovat täysin ilmaisia, Vänttinen kertoo.

Myös joitakin kieliopintoja järjestetään Someron, Liedon ja Naantalin opistojen kanssa.

– Kielien opiskelu on vähentynyt kaikkialla, mutta lyömällä hynttyyt yhteen, saamme toivottavasti kurssit käyntiin.

Laajentumista on tapahtunut myös lisäämällä ryhmiä kunnan kylätaajamiin.

– Esimerkiksi Mellilään tulee päiväryhmä Lavis-lavatanssijumppaa ja Kojonkulmalle lasten perhesirkusryhmä ja tuolijumppaa.

Koronan jälkeen työväenopistossa halutaan panostaa nimenomaan lähiopetukseen.

– Tässä on käynyt hyvin selväksi, että ihmiset kaipaavat kohtaamisia ja yhdessä tekemistä, Vänttinen toteaa.

SYKSYN aikana pääsee kehittämään taitojaan myös monessa muussa aineessa. Esimerkiksi tietotekniikasta kiinnostuneet voivat harjoitella tubettamista, photoshoppaamista tai videoiden editoimista. Veneilystä kiinnostuneet pääsevät puolestaan kehittämään laivuritaitojaan kolmella eri tasolla.

– Pystymme tarjoamaan Suomen navigaatioliiton laivurikurssien kaikki tasot tänä vuonna. Se on harvinaista koko maankin mittakaavassa, Matti Vänttinen kehaisee.

Hyvinvointia on myös tarjolla monenmoista. Etänä on mahdollista muun muassa purkaa patoutuneita tunteitaan Oikein kiltit -verkkokurssille ja itsetuntemusta puolestaan harjoitella Tilaa olla minä -työpajassa.

Kädentaitajille on uutuutena muun muassa teatteripuvustuksen suunnittelua ja valmistamista, tinalankapunoksesta tehtäviä koruja ja jouluista senioriaskartelua.

Herkkusuita ei ole myöskään unohdettu, sillä valmistamaan pääsee vaikkapa leipää, voileipää ja voileipäkakkua.

Äänihuuliaan voi puolestaan viritellä esimerkiksi Hauskasti kohti harminioita -kurssilla tai seniorikuorossa. Vanhemmalle polvelle on luvassa laulamisen ilon lisäksi senioreiden kuvataidetta.

KOLMEN KUNNAN omistamassa Jokiläänin kansalaisopistossa suunnataan tänä vuonna kohti 50-vuotisjuhlia, mikä näkyy rehtori Siru-Lina Ollulan mukaan kurssitarjonnassa juhla-aiheisilla opinnoilla. Lisäksi monilla kursseilla paneudutaan hyvinvointiin.

– Esimerkiksi Ypäjällä on tulossa lyhytkurssit meikkaamisesta sekä luontoyhteyden hakemista ja mielensä rauhoittamista luonnossa, Ollula vinkkaa ja sanoo teemojen olevan ajankohtaisia ihmisten etsiessä palautumista ja rentoutumista arjen vastapainoksi.

Kaikkiaan kursseja on 140 ja uutuuksia 25. Erityisen suosittu on ollut vuodesta toiseen Ypäjällä pidettävä nahkatyökurssi. Myös musiikkikurssit ovat olleet Ollulan mukaan sellaisia, jotka täyttyvät nopeasti.

Rehtori kertoo, että opiston oman tarjonnan lisäksi heillä toimii tiiviissä yhteistyössä Opistolaisyhdistys, joka järjestää muun muassa erilaisia teatteri- ja messumatkoja. Myös nämä tapahtumat löytyvät kurssioppaasta.