”Tuntuu mukavalta tehdä töitä kotikaupungin hyväksi”

0
Takaisin kouluun. Hirvikosken yhtenäiskoulun rehtori Jari Schwartz on käynyt yläasteen nykyisessä työpaikassaan, joka hänen oppilasvuosinaan tunnettiin Opintien kouluna.

LOIMAA – Ainahan se jännittää myös täällä opettajanhuoneessa, Hirvikosken yhtenäiskoulun rehtori Jari Schwartz kommentoi torstaista koulunaloituspäivää.

Schwartzin, 50, vatsassa liiteli perhosia senkin vuoksi, että alkanut lukuvuosi on hänelle ensimmäinen Hirvikosken virkapaikalla. Ennen yhtenäiskouluun siirtymistään hän työskenteli lietolaisen Taatilan koulun rehtorina.

– Olin pitkään Kauhanojan koulun rehtorina ja halusin vaihtelun vuoksi isompaan kouluun. Viihdyin Taatilan koulussa, jossa on kolmisensataa oppilasta. Hirvikoskelle hain, koska Loimaa on ihmisen kokoinen paikka ja paluu kotiseudulle houkutteli.

Yhtenäiskoulu luokittuu Loimaan seudulla isoksi kouluksi, koska siellä on noin 450 oppilasta. Henkilökunnan määrä on noin 70, mistä reilu puolet on opettajia.

Schwartzin mukaan Loimaan kaupunki on perinteisesti antanut kouluille hyvät toimintamahdollisuudet. Hän sanoo olevansa tyytyväinen myös uuden opinahjonsa resursseihin.

– Koulu on hyvässä kunnossa, tiloja on hiljattain remontoitu, ja henkilökuntaresurssikin tuntuu olevan kunnossa. Nykyajan koulutyössä tarvitaan varsinaisten opettajien lisäksi monen muun alan ammattilaisia. Täällä teemme moniammatillista yhteistyötä muun muassa koulupsykologin, kuraattorin ja terveydenhoitajan kanssa. Tuntuu mukavalta, kun saa tehdä töitä kotikaupungin hyväksi.

Koulut ovat yhteiskunnan peilejä. Schwartzin mukaan yhteiskunnan kahtiajakautuminen on viime vuosina alkanut heijastua yhä selvemmin myös kouluihin.

– Osa oppilaista on sellaisia, joita ei kerta kaikkiaan kiinnosta koulunkäynti. Myös ahdistusta ilmenee aiempaa enemmän. Korona-ajan sulut ja etäkoulut lisäsivät ongelmia selvästi. Pyrimme täällä koulussa puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vanhempienkin kannattaa olla kouluun yhteydessä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään, jos lapsen käyttäytymisessä alkaa jokin seikka askarruttaa.

Schwartz sanoo itse haluavansa pitää vuoropuhelun kunnossa olemalla helposti lähestyttävä niin oppilaille, huoltajille kuin opettajille. Hänellä on oppilaiden vanhemmille tärkeä toive.

– Olkaa kiinnostuneita lastenne koulunkäynnistä. Se tukee motivoitumista koulutyöhön.

Vaikka ongelmista puhutaan paljon, niin rehtorin mukaan suomalaiskouluissa voidaan yleisesti ottaen hyvin.

– Oppilaat ovat nykyisin rohkeampia ja reippaampia kuin ennen. Yksi koulun tavoitteista onkin, että oppilasta tulisi aktiivisia ja osallistuvia kansalaisia. Tuntuu hyvältä, kun entiset oppilaat pärjäävät elämässä hyvin.

KUKA?

Jari Schwartz

Hirvikosken yhtenäiskoulun rehtori.

Valmistui kasvatustieteiden maisteriksi Kajaanin opettajankoulutuslaitoksesta vuonna 1997.

Työskennellyt opettajana Piippolassa ja Somerolla sekä rehtorina 18 vuotta Kauhanojan koulussa Loimaalla ja 2 vuotta Taatilan koulussa Liedossa.

Lähtöisin Loimaan Metsämaalta ja asuu Loimaalla.

Perheeseen kuuluvat vaimo sekä kaksi täysi-ikäistä lasta.

Harrastaa mökkeilyä, rumpujen soittoa ja keilailua. Aikoo lisätä kuntoilua.