TV:stä tuttu heviääni valloittaa lavoja – Paavo Laapotilta uutta musiikkia

0
The Voice of Finland -matka nostatti Paavo Laapotin suuren yleisön tietoisuuteen.

LOIMAA Loimaalaisen hevilaulajan Paavo Laapotin elämä mullistui keväällä The Voice of Finland -laulukilpailun myötä. Laapotti otti finaalista hopeaa ja elää nyt toteen unelmaansa muusikon urasta. Se on jotain, mistä mies on aina haaveillut.

Kesä on ollut täynnä keikkoja, keikkavierailuita ja äänityksiä. Hän myös treenaa edelleen ahkerasti soittoa ja laulua useassa kokoonpanossa. Lisäksi Laapotti säveltää ja sanoittaa omaa musiikkia.

Päivät ovat kiireisiä. Haastattelua tehdessä Laapotti kertoo jäähdyttelevänsä hetken Pohjois-Suomessa mutta toteaa perään, että on taottava nyt kun rauta on kuumaa.

– Kuvailisin nykyistä tilannetta omien unelmieni täyttymykseksi. Saan tehdä musiikkia työkseni, niin kuin olen aina halunnutkin, hän kertoo tyytyväisenä.

– Olen aina tykännyt laulaa ja nyt saan huomata, että muutkin pitävät siitä, että laulan.

HEVIMIES tiedostaa, että hänestä tuli keväällä julkinen henkilö. Julkinen siinä mielessä, että hän esiintyi televisiossa ja hänen suoritustaan seurasivat katsojat ympäri maan. Ja julkinen siinäkin mielessä, että ruokakaupassa asioidessaan hän huomaa kääntävänsä katseita.

– Lukijoille terveisiä, teidät on nähty.

Julkkis tai ei, Laapotti ei sinänsä koe muuttuneensa miksikään. Hän sanoo olevansa edelleen se sama kaveri, joka lomallakin rämpyttelee ”akkaria”, akustista kitaraa ja laulaa huvikseen karaokea.

– Jaan mielelläni nimmareita ja otan yhteiskuvia. Se on tosi mukavaa, ja samalla saa vaihdettua kuulumiset ihmisten kanssa, hän toteaa ja kertoo, että esimerkiksi keikkojen jälkeen yleisöä jää helposti juttelemaan esityksestä tai muuten vain.

Laapotti tulee hyvälle tuulelle etenkin silloin, kun nuoret fanit uskaltautuvat muusikon puheille.

– Nuoret ovat helposti vähän ujoja, mutta olen aina erittäin otettu, kun he tulevat pyytämään esimerkiksi kuvaan. Tulee olo, että olen vienyt heitä oikealle tielle. Raskas musiikki on sen verran siisti juttu.

PARHAAKSI keikkamuistokseen Paavo Laapotti nimeää ensimmäisen esiintymisensä The Voice of Finlandin loppumisen jälkeen. Se tapahtui kotiyleisön edessä Loimaan Sport Barissa.

Hän heitti keikan rock- ja hevicovereita soittavan bilebändinsä Poponjetin kanssa. Lavalla Laapotista – ja koko bändin miehistöstä – tuntui, että juuri tämän takia yhtye haluaa esiintyä.

– Ihmiset olivat odottaneet pääsevänsä näkemään, kun esiinnyn. Sitten se hetki koitti. Keikka oli ihan mahtava, ihmiset messissä ja koko bändi aivan innoissaan, Laapotti muistelee äänessä häkellystä.

Kuissirock jäi myös mieleen. Hän listaa myös keikkavierailut Nummirockissa Wolfheartin ja Karjurockissa Korpiklaanin kanssa.

– Ne ovat sellaisia bändejä, joita olen kuunnellut ja fanittanut ja nyt sain kunnian esiintyä heidän kanssaan lavalla.

SUOMEN keikkojen lisäksi Laapotti on ehtinyt esiintyä kertaalleen myös Yhdysvalloissa. Kaikki lähti nopeasti käyntiin Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -vaiheen jälkeen, jossa Laapotti lauloi Tenacious D:n Master Exploder -kappaleen.

Hän lähetti YouTube-linkin taltioidusta vedosta bändin kitaristi Kyle Gassin managerille, ikään kuin arvostuksen eleenä yhtyettä kohtaan. Viestittelystä seurasi kutsu keikalle Los Angelesiin.

– He lennättivät minut laulamaan Kylen toisen bändin, Trainwreckin kanssa. Pidin ensin ideaa hulluna, mutta tartuin siihen joka tapauksessa, Laapotti kertaa tapahtumien kulun.

Eipä aikaakaan, kun loimaalaismies esiintyi kahtena iltana jenkkiyleisölle. Paremmin myyneelle lauantain keikalle mahtui noin 200 henkeä. Hän lauloi encoressa kilpailukappaleensa Master Exploderin Trainwreckin soittaessa taustalla.

Toisena iltana esiintymään saapui myös Tenacious D:n laulaja, näyttelijänäkin tunnettu Jack Black, joka kehaisi Laapotin vetoa esityksen jälkeen.

– Käsittämätöntä, että pääsin esiintymään ja juttelemaan heidän kanssaan. En olisi ikinä voinut kuvitella tällaista.

Laapotti viipyi Los Angelesissa viikon. Hän asui Kyle Gassin luona. Gass esitteli Laapotille Los Angelesin nähtävyyksiä ja vastineeksi Laapotti kertoi kitaristille Suomesta.

– Ystävystyimme ja pidämme edelleen yhteyttä. Pyysin Kylen myös vastavierailulle. Katsotaan, tuleeko hän joskus käymään, Laapotti vinkkaa.

JUURI NYT Paavo Laapotti keskittyy julkaisemaan paljon uutta musiikkia. Heinäkuussa ilmestyi debyyttisingle bändiltä Defiled Serenity, joka edustaa melodista death metallia. Laapotti laulaa ja soittaa kappaleella kitaraa.

– Kappaleessa on myös tekemäni sanat ja sävel. Musiikin tekeminen on sellainen prosessi, johon vaikuttaa paljon myös muiden musa. Omasta kappaleesta on tietysti eri tavalla ylpeä kuin esimerkiksi covereiden vetämisestä, vaikka niiden kautta muusikko kehittyykin valtavasti.

Syksyllä on luvassa kokonainen uusi albumi Kuusuo-nimiseltä black metal-yhtyeeltä, jossa Laapotti hoitaa kitaran. Jonkinlainen projekti laulajalla on meneillään myös itse muusikko-musiikintekijä Tuomas Saukkosen kanssa.

Ennen julkaisuja arki ja keikkailu jatkuvat. Laapotti haluaa kiittää kaikkia keikoilla kävijöitä. Seuraavan kerran häntä kuullaan Poponjet-kokoonpanolla elokuun loppupuolella Turussa.

– Kaikista suunnitelmista en voi vielä puhua. Sanotaan, että odotan todella innolla ensi vuotta. Luvassa on isoja juttuja, hän vinkkaa.

Anni Hinkkanen