Hintojen noususta korotuspaineita myös kaupungin omistamien asuntojen vuokriin

0
Toimitusjohtaja Hanna Rannanperä huolehtii Loimaan kaupungin omistamista vuokra-asunnoista. Nurmen alueella sijaitsevaan kerrostaloon uusittiin tänä kesänä ikkunoita ja ovia. Kuva: LL arkisto/Pasi Salo

LOIMAAN kaupungin omistamiin vuokra-asuntoihin kohdistuu merkittäviä vuokrankorotuspaineita. Keskivuokra on nyt 7,82 euroa neliöltä. Ensi vuonna se ei riitä.

– Hintatason yleinen nousu ja energian hinnan kallistuminen vaikuttavat meihinkin, Kiinteistö oy Loimaan Vuokra-asuntojen ja Hulmin Huollon toimitusjohtaja Hanna Rannanperä toteaa.

– Meitä koettelevat erityisesti lämmityksen kulut ja mahdolliset hinnannousut. Sähkön hinnan muutosten vaikutukset ovat vähäisimpiä, koska sähkö ei pääsääntöisesti sisälly vuokriimme.

Rannanperä on huolissaan asiakkaistaan. Heidän joukossaan on ihmisiä, joihin asumiskulujen paisuminen voi osua kipeästi.

– Siksi vuokrankorotuksen suuruus punnitaan vielä todella tarkkaan.

KAUPUNGIN omistamien vuokra-asuntojen täyttöaste oli kesäkuussa 95,3. Keskustassa ja Alastarolla se oli sata, Mellilässä 87. Pian Alastarolla alkava Pajapuiston vuokrakerrostalon purkaminen näkyy jo luvuissa.

Toimitusjohtaja korostaa, että vaikka täyttöaste on paikoin sata, tilanne ei ole paha vaan oikein hyvä. Tarvitseville löytyy kyllä katto pään päälle.

– Tilanne elää jatkuvasti. Noin joka neljännessä asunnossamme vaihtuu vuokralainen kalenterivuoden aikana. Usein muutto tapahtuu meidän asunnostamme toiseen, vuokraajalle sopivampaan.

Eniten kysytään ja jonotetaan yksiöitä.

– Entistä useammalle asunto tuntuu olevan paikka, jossa lähinnä syödään ja nukutaan. Siihen riittävät pienet tilat. Vuokrassa säästetyt rahat halutaan käyttää johonkin muuhun.

KAUPUNGIN omistamien vuokra-asuntojen yleiskunto on Rannanperän näkemyksen mukaan hyvä.

– Kaupungin vuokra-asunnot ovat mainettaan parempia. Niiden kunto on ehkä jopa parempi kuin Loimaan yksityisillä vuokramarkkinoilla tarjolla olevien keskimäärin.

Kaupungin vuokrataloja ja niissä olevia asuntoja kunnostetaan säännöllisesti ja johdonmukaisesti. Tänä vuonna ohjelmassa on ollut muun muassa katto-, ikkuna-, ovi- ja julkisivuremontteja. Lisäksi on uusittu elementtien saumauksia.

– Asunto siistitään aina ja kunnostetaan tarvittaessa, kun edellinen asukas lähtee. Suurimpaan osaan asunnoistamme on jo tehty keittiö- ja kylpyhuoneremontti, mutta niitäkin tehdään koko ajan lisää tarpeen mukaan.

Hulmin Huollon tarjoamat vuokra-asunnot ovat noin 30–70 vuotta vanhoja. Suuri osa on valmistunut 1980-luvulla.

– Joitain viemärien sukituksia olemme vanhimmissa rivitaloissamme jo tehneet, mutta suurten ja kalliiden linjasaneerausten aika ei ole vielä. Kun niiden aika tulee, olemme valmiit.

Hulmin Huollon oma väki tekee useimmat huollot, siistimiset, purkutyöt ja pintaremontit itse. Erikoisosaaminen ostetaan yrityksiltä. Koska Kiinteistö oy Loimaan Vuokra-asuntojen tehtävänä ei ole takoa liikevoittoa, vuokratulot käytetään asuntokannan kunnossapitoon.

– Paikallisia tekijöitä on onneksi kiitettävästi tarjolla, Hanna Rannanperä sanoo.

 

FAKTA

Kaupungin vuokra-asunnot

Loimaan kaupunki omistaa noin 500 vuokra-asuntoa. Niistä 468:a hallinnoi Kiinteistö oy Loimaan Vuokra-asunnot. Loput asunnot kaupunki omistaa suoraan.

Kiinteistö oy Loimaan Vuokra-asuntojen liikevaihto oli viime vuonna lähes 2,5 miljoonaa euroa.

Suuri osa kaupungin kiinteistöosakeyhtiöön kuuluvista vuokra-asunnoista on rahoitettu valtion arava- tai korkotukilainalla. ARA-asuntoja säätelevät tiukat normit. Ne takaavat edullisen vuokra-asumisen ja estävät suurten liikevoittojen tavoittelun.

Niitä asuntoja, jotka kaupunki omistaa kiinteistöyhtiönsä kautta, huoltaa ja isännöi Hulmin Huolto oy. Sen liikevaihto oli viime vuonna 0,7 miljoonaa euroa.

Hulmin Huollossa työskentelee kymmenen henkilöä. Heistä kaksi pyörittää toimistoa, kaksi siistii, kuusi huoltaa ja remontoi.