PÄÄKIRJOITUS Vieläkin töissä

0
Arkistokuva: LL Arkisto/Uudenkaupungin Sanomat

Me suomalaiset olemme parantaneet tapamme. Meitä on pitkään moitittu siitä, miten jäämme liian aikaisin eläkkeelle. No, 2010-luvulla olemme ottaneet muita Pohjoismaita ja Viroa kiinni vuosikaupalla. Ehkä suurimmaksi osaksi kuitenkin siksi, että eläkeuudistus karsi varhaiseläkemahdollisuuksia ja nosti eläkeikää.

Ruotsalaisten 64,2 vuoteen emme vielä yllä omalla nipinnapin 63 vuoden eläkkeellejäämisiällämme, mutta muut maat päihitämme.

Norjalaiset jäävät eläkkeelle 60 vuoden iässä, mutta eivät jätä töitä kokonaan ja jatkavat esimerkiksi osa-aikaistöissä. Suomalaiset ovat joko eläkkeellä tai töissä, eli työnjättöikämme on alhainen, kuvaavat Eläketurvakeskuksen asiantuntijat.

Loimaan Lehdessäkin on useaan otteeseen kirjoitettu työntekijöitä etsivistä yrityksistä ja pulaa tekijöistä on koko ajan myös julkisen puolen työpaikoilla – esimerkiksi hoitoalalla.

Me kaikki emme yllä lehden lauantain numerossa (24.9.) haastattelussa olleen kivimiehen Matti Kivisen työvuosimäärään, eli puoleen vuosisataan, mutta iäkkäämmäksi pitäisi töissä jaksaa, jotta eläkelaskelmat pitäisivät kutinsa, ja jotta niitä pystyttäisiin maksamaan jo eläkkeellä oleville.

Kun jaksamisongelmista puhutaan yhä nuorempien kohdalla ja jo opiskeluajalla, ongelma ei korjaannu pelkästään jokaisen omalla kuntokuurilla tai edes rahalla. Työpaikoilla pitää puhua ja toimia.