Puistokummien toiminta alkaa Loimaalla – asukkaat voivat osallistua viheralueiden hoitoon

0

LOIMAA Kuntalaiset pääsevät pian halutessaan osallistumaan Loimaan kaupungin viheralueiden hoitoon, sillä kaupunki on käynnistämässä puistokummitoimintaa.

Kyse on vapaaehtoistyöstä, jossa asukkaat hoitavat omaa asuinympäristöään ja tekevät samalla kaupungista viihtyisämmän.

Kaupungin kunnallistekniikan työnjohtaja Matti Rautakumpu perustelee, ettei kaupungin viheralueiden ylläpitoon varatulla määrärahalla pystytä pitämään alueita sellaisessa kunnossa kuin asukkaat haluaisivat ja kaupungin palkatulla työvoimalla on täysi työ pitää puistot kunnossa.

– Kaikki apu, jonka vapaaehtoiset puistokummit voivat antaa, on tervetullutta.

Toiminnan aloittamisen taustalla on vihreiden valtuustoryhmän pari vuotta sitten esittämä valtuustoaloite, jossa kehotettiin viipymättä aloittamaan puistokummitoiminta Loimaalla (LL 16.6.2020).

Samaisena kesänä 2020 Loimaalla herätti keskustelua kaupungin viheralueiden riittämätön hoito, kun tuolloin talousongelmissa paininut kaupunki leikkasi menojaan.

Vapaaehtoiset voivat keskittyä puistojen, leikkipaikkojen, koirapuistojen ja liikuntapaikkojen ylläpitoon. Rautakumpu sanoo, että puistokummitoiminta kattaa koko Loimaan alueen eli kantakaupungin lisäksi esimerkiksi Hirvikosken, Alastaron, Mellilän ja Virttaan.

Osallistujat saavat kaupungilta puistokummitekstillä signeeratut huomioliivit, hanskat, haravoita, roskapihtejä, jätesäkkejä ja mahdollisia muita työvälineitä. Työkoneita ei anneta turvallisuussyistä.

Varsinainen työ voi olla roskien keruuta, haravointia, vieraslajien kitkentää ja esimerkiksi leikkipaikkojen leikkivälineiden huoltomaalausta. Rautakumpu sanoo, että puistokummit voivat osallistua myös pusikoiden raivaamiseen – eivät kuitenkaan raivaussahalla vaan kantamalla risuja ja rankoja kasoihin.

Kaupunki organisoi puistokummien toiminnan. Kummit toimivat kaupungin viheralueilla itsenäisesti tai ohjatusti. Toiminnan ohjaamisesta vastaa alueellinen puistokummiohjaaja.

Puistokummiksi voi ryhtyä kuka tahansa kuntalainen tai lähikuntien asukas. Viralliset yhteisöt ja rekisteröityneet yhdistykset, kuten asukasyhdistykset, voivat toimia puistokummiryhmänä.

Matti Rautakumpu ottaa virka-aikana vastaan ilmoittautumisia puistokummiksi.