Puutarhurin valssi kertoo Viljo Marttilan tarinan

0
Viljo Marttilan elämästä kertova musiikkinäytelmä sai ensi-iltansa viikonloppuna. Eino Knuutila näyttelee varttunutta Viljoa Haaran kyläteatterissa. Taustalla viulisti Kati Korkeaoja.

LOIMAA Haaran kyläteatterissa on jälleen treenattu vuorosanoja ja askelmerkkejä, kun Viljo Marttilasta kertova elämäkerrallinen musiikkinäytelmä Puutarhurin valssi saa ensi-iltansa lokakuun alussa.

– Tämä on meidän kylän historiaa, näytelmän toinen käsikirjoittaja Elsa Hietala sanoo.

Viljo Marttila oli Onkijoella hyvinkin tiedetty ja pidetty hahmo. Elämäntyönsä hän teki maanviljelijänä ja maalarina, mutta lapsesta asti jatkunut musiikkiharrastus nosti hänen tunnettuuttaan laajemminkin. Kiertävästä tanssilavasoittajasta kasvoi tuottelias yli sadan sävellyksen muusikko.

Marttila oli tunnettu myös puutarhastaan, jota hän hoiti tarkkaan yhdessä Helvi-vaimonsa kanssa. Hän vaali eksoottisia ulkomailta tuotuja kasveja ja sai niitä myös lahjoituksena esimerkiksi Aarno Kasvilta.

Hietalan mukaan Marttilan elämä kääntyi valloittavaksi näytelmäksi hyvinkin sujuvasti. Marttilasta on jäänyt paljon lehtileikkeitä, ja esimerkiksi Yle teki hänestä paljon näkyvyyttä saaneen dokumentin, jota esitettiin TV 2:ssa itsenäisyyspäivänä.

Myös monilla kyläteatterilaisilla kuin Hietalalla itselläänkin on Marttilasta lukuisia henkilökohtaisia muistoja.

– Kuulin lapsesta asti hänen soittoaan, ja hän kävi meillä kylässä. Sain häneltä joululahjaksi LP-levynkin, Hietala muistelee.

Näytelmän toteuttamiseksi Haaran kyläteatteri on saanut EU:n maaseuturahaston tukea noin 30 000 euroa. Se mahdollisti ammattilaisten palkkaamisen ohjaamaan ja tekemään musiikkia.

– Näin meidän harrastajaporukasta saadaan irti ihan erilailla, Hietala kiittelee.

Ohjaajana toimii Mekku Mutala, joka on ensimmäistä kertaa mukana Haaran kyläteatterissa. Hänelle Viljo Marttila oli entuudestaan vieras, mutta lukuisten aikalaisdokumenttien avulla hän kokee päässeensä miehen tarinaan kiinni. Mutalalle oli tärkeää hahmottaa Marttilan eleitä, ilmeitä ja omia tapoja.

– Hänestä jäi mieleen aurinkoisuus ja valoisa persoona, joka hymyili paljon. Moneen asiaan hän tarttui lempeydellä ja huumorilla, mutta hän oli myös hyvin syvällinen. Toisaalta Marttila ei arastellut kertoa, mitä kaikkea hän oli tehnyt. Hän oli löytänyt oman itsensä, Mutala luonnehtii.

Näytelmän musiikista vastaa Sari Jokela. Hän kuvailee projektia mielenkiintoiseksi siksikin, että teoksen musiikki on tyyliltään Jokelalle tuttua ja rakasta tanssi- ja iskelmämusiikkia.

– Sovitusten keinoin pyrimme tuomaan musiikkia monipuolisesti esille.

Näytelmässä Marttilan elämää ja käännekohtia käydään läpi lapsuudesta lähtien, ja näin esimerkiksi Viljoina nähdään neljä näyttelijää.

Varttuneen Viljon roolin tekevä Eino Knuutila muistaa Marttilan itsekin hyvin. Hänelle Marttila oli musikaalinen idoli, jonka saappaisiin hyppääminen on ollut iso pala.

– Viljon musiikki on koskettavaa ja tunteellista, ja näytelmä on kaunis, hän sanoo.

Osana hankerahoitusta näytelmässä kuultuja kappaleita on äänitetty studiossa. Niitä pääsee tästä viikosta alkaen katsomaan ja kuulemaan Youtubesta.

– Ajatuksena on saada sävellykset esille ja löydettäväksi vielä paremmin, Hietala sanoo.

Puutarhurin valssi ensi-illassa Haaran kyläteatterissa Pääskynpesässä 1.10. Esitykset 16.10. saakka.