PÄÄKIRJOITUS Sata päivää aikaa

0
Arkistokuva: LL/Sampsa Hakala

Yli 500 000 varsinaissuomalaista asiakasta, yli 23 000 työntekijää, yli 50 000 erilaista sopimusta, yli 40 tietojärjestelmää, yli 30 eri organisaation tavat toimia, summaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) urakkaansa uutiskirjeessään, jossa se kertoo juuri hyväksytystä strategiastaan.

Avainasemassa on 23 000 työntekijän arki: asiakkaita ja potilaita – siis ihmisiä, kohdataan joka päivä tuhansittain ja kohtaamisissa ollaan usein elämän tärkeimpien asioiden äärellä. Terveyden, onnettomuuksista pelastumisen ja monen muunlaisen avunsaamisen, onhan hyvinvointialueen alaa myös vanhustenhuolto ja ihmisen tukeminen, oli hänellä sitten kriisitilanne tai vaikkapa perheessä arjen haasteita.

Millaiset eväät työntekijät saavat näihin kohtaamisiin?

Niissä ei toivottavasti näy järjestelmien, sopimusten ja organisaatioiden sekamelska, koska harvassa avuntarpeessa ihmisillä on varaa jäädä odottamaan sitä, että apua saa sitten joskus. Odottamiseen ei ole varaa hyvinvointialueillakaan, sillä he tuottavat lakisääteisiä palveluita alueidensa asukkaille.

Tasan sadan päivän päästä tänään hyvinvointialueet aloittavat varsinaisesti toimintansa.

Haluamme, että onnistutte.

Uudistuksen sujumista seuraamme, ja on syytäkin seurata tarkasti ja kriittisestikin, mutta jokainen asukas toivoo ehkä jopa Varhaa hartaammin, että uudistus on toimiva.