Syntymäpäiviltä uusi alku yhdistykselle

0
Loimaan Seudun Reumayhdistyksen juhlissa ei nielty seipäitä vaan naurettiin muun muassa naisen logiikkaa esitelleelle sketsinäytelmälle. Näyttämöllä yhdistyksen hallituksesta Elina Nummela, Marja Leikasto (pj) ja Eija Talvitie (vpj).

– Saadaan olla ylpeitä. Ei ole montaa paikkaa, missä juhlitaan näin isosti, muistutettiin Loimaan Reumayhdistyksen porukkaa juhlan päätteeksi.

Loimaan Reumayhdistys oli nimittäin ottanut kopin Suomen Reumaliiton toiveesta, että järjestön 75-vuotisjuhlaa juhlittaisiin läpi koko maan samana päivänä.

Kakkukahvien, teatteriesityksen, juhlapuheiden, arpajaisten ja monen roolin hauskuuttajan, näyttelijä Timo Julkusen vitsikimaran voimin juhli yli 40 loimaalaista.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen (kok) kertoi juhlapuheessaan uudesta kaupunkistrategiasta, jonka avulla Loimaata rakennetaan houkuttelevaksi asuinympäristöksi ja osaavan työvoiman sekä lasten ja nuorten Loimaaksi.

Hän totesi, että yksi strategia vielä puuttuu, nimittäin kansalaistoiminnan strategia, sillä mitä olisi Loimaa ilman yhdistyksiä ja niissä toimivia ihmisiä.

Tarja Mäki-Punto Ristanen kehottikin antamaan kaupungille palautetta siitä, mitä Loimaalla toimivat tahot ja ihmiset haluavat ja kertoi kuulleensa, että yhdistyksiltä esimerkiksi puuttuu varastotiloja.

Se reumayhdistyksestä vahvistettiin.

– Tavaroita on meillä, Eija Talvitie aloitti ja puheenjohtaja Marja Leikasto jatkoi, että niitä on myös heillä.

– Ja Salmelta (Malmi) ainakin niitä löytyy.

Jos Suomen Reumaliitto onkin jo 75-vuotias, aivan nuori ei ole sen loimaalaisyhdistyskään. Valtakunnallisen juhlan loimaalaisversiossa oli paikalla myös 37 vuotta sitten yhdistystä perustamassa ollut Kyllikki Suovuor i.

Hänen taipaleensa reuman kanssa on yhdistystäkin vanhempi, sillä hän on sairastanut sitä jo 44 vuotta. Hänellä on tekonivelet polvissa ja rystysissä, ja peukalotkin on jäykistetty.

Kovia kipuja ja paljon lääkkeitä, hän kuvailee reumapotilaan arkea ja sanoo, että jokaisen täytyy löytää oma tapansa tulla sairauden kanssa toimeen.

Yhdistyksen tarvetta hän perustelee sillä, että reumaa sairastavan täytyy olla aktiivinen, ja sitä on yhdistyksen jäsenenä voinut olla.

Tarjolla on ollut toisten kohtaamista ja jumppaa, käsitöitä on tehty, käyty kuntosalilla ja laulettukin.

– Monipuolinen yhdistys, tehdään retkiä ja laivareissuja ja käydään teatterissa. Meillä on aina yhteistä juteltavaa.

Hän harmittelee, että korona vaikutti toimintaan kahden vuoden ajan, sillä erityisesti liikunta on reumapotilaille tärkeää.

– Kotona tuli vähän lähinnä poljettua polkupyörää.

Juhlayleisölle vakuutettiin, että kun korona on ohi, päästään jälleen vauhtiin.

– Ja voidaan toteuttaa kaikkea mitä on suunniteltu, juontaja Eija Talvitie innosti.