Alastaron Rotaryklubi juhli viisikymppisiään Heimolinnassa

0
Heimolinnaan kokoontui 70 kutsuvierasta juhlistamaan Alastaron Rotaryklubia. Hannele Lätti, Elisa Rantala ja Aila Hakamäki vilkuttivat parvelta. Kuva: Kyösti Pitkäranta.

LOIMAA Vuonna 1970 perustettu Alastaron Rotaryklubi pääsi juhlimaan 50-vuotissyntymäpäiviään pikkuisen myöhässä, sillä koronapandemian takia tilaisuutta ei pystytty terveysturvallisuuden takia järjestämään pari vuotta sitten.
Lauantaina Heimolinnaan oli kokoontunut rotarytoiminnan ystäviä ja tukijoita 70 kutsuvierasta. Juhlapäivä oli alkanut jo aiemmin seppelen laskulla sankarihaudalle Alastarolla.
– Silloin, kun Alastaron klubi perustettiin vuonna 1970, käytiin myös sankarihaudalla, klubipresidentti Pertti Saarikallio kertoo.
Juhlaohjelmaan sisältyi Heimolinnassa muun muassa puheita ja tervehdyksiä, juhlapäivällinen, huomionosoituksia ja mitalien jakoja sekä taikuri Marko Poskiparran esitys ja tanssia Tapani Sulkasen orkesterin säestyksellä. Tilaisuuden juonsi Esa Tiiri.
Rotareita Saarikallio luonnehtii avarakatseiseksi ja humaaniksi maailman suurimmaksi hyväntekeväisyysjärjestöksi, jonka jäsenet ovat aikaansaavia ja ottavat haasteen vastaan. Yhteisöllisyys ja yhteistyö kuuluvat rotarien perusaatteisiin.
Saarikallio kertoo, että juhlaan oli kutsuttu myös yhdistyksiä, joiden kanssa rotaryklubi haluaa tehdä yhteistyötä Alastaron hyväksi. Hänen mukaansa yhteistoiminta on entistä tärkeämpää, koska Alastaron kaltaiset taajamat tahtovat jäädä vauhdilla etenevän yhteiskunnallisen rakennekehityksen jalkoihin.
– Alastaron on entinen pitäjä ja nyt yksi Loimaan kaupungin kylistä.

Esa Tiiri, Pekka Levonen, Pekka Koivisto, Jouko Tirri, Jari Jääskeläinen, Pertti Saarikallio, Kalevi Suvila ja Marianna Pajula saivat juhlassa Paul Harris Fellow -mitalit. Kuva: Kyösti Pitkäranta.

Heimolinnassa esiteltiin Alastaron Rotaryklubin vastikään julkaisemaa 70-sivuista historiikkia: Rotareita puoli vuosisataa Alastarolla, jonka on toimittanut alastarolainen Jukka Korvenpää.
Kyse on Korvenpään ja Alastaron Rotaryklubin kolmannesta yhteisestä kirjaprojektista, sillä aikaisemmin klubi on julkaissut teokset Muistikuvia Alastaron Raitilta ja Alastaron Osuuskauppa 1905–1970.
Historiikkiprojekti käynnistyi noin vuosi sitten. Korvenpään apuna oli toimituskunta, ja kirja perustuu pääasiassa Alastaron rotarien arkistoon, jota rotarit järjestivät pohjatyönä kirjoittamisurakan helpottamiseksi.
– Kirjassa on kuvia yllättävän paljon ja suuri osa värikuvina, Korvenpää luonnehtii.
Hänen mukaansa historiikin ideana on kertoa Alastaron Rotaryklubin tarinaa niiden monenlaisten projektien kautta, joissa klubi on ollut vuosien saatossa mukana niin paikallisesti kuin kansainvälisesti.

Klubipresidentti Pertti Saarikallio kiitti rotareiden historiasta juhlaesitelmän pitänyttä tietokirjailija Jukka Korvenpäätä. Kuva: Kyösti Pitkäranta.

Osaltaan kansainväliseltä Rotarysäätiöltä anomien apurahojen avulla Alastaron rotarit ovat voineet toteuttaa monia projekteja.
Pertti Saarikallion kausi Alastaron Rotaryklubin presidenttinä on nivoutunut tiiviisti 50-vuotisjuhlateeman ympärille ja osana kyseistä teemaa hän kertoo rotarien esimerkiksi järjestäneen vastikään elokuussa Alastarolla Kirkonkylän koulun ala-asteella konsertin, jossa esiintyi Mirkka & Luis -orkesteri.
– Siinä on jäseniä myös Vain elämää -televisiosarjan orkesterista, hän sanoo ja kertoo, että konsertti oli iso taloudellinen satsaus Alastaron Rotaryklubilta, joka sai konsertin järjestämiseen tukea paitsi Rotarysäätiöltä myös paikallisilta yrityksiltä ja Alastaron Yrittäjiltä.
Saarikallio muistuttaa, että lapset ja nuoret ovat Alastaron Rotaryklubin yksi painopistealueista ja hän toivoo konsertin kantavan pitkälle lasten muistoissa.
Kauempaa menneisyydestä Saarikallio nostaa esille muun muassa sen, kuinka Alastaron rotarit olivat 1970-luvulla mukana edesauttamassa ulkoilijoiden käyttöön tarkoitetun Harjureitin toteuttamista Virttaankankaalle.
Lisäksi hän muistuttaa esimerkiksi Alastaron frisbeegolfradasta ja rotaripuistosta, jotka ovat rotareiden aikaansaamia. Tulevasta hän kertoo, että ensi keväänä toistetaan myös perheliikuntatapahtuma, jolla tuetaan Alastaron Urheilijoiden futsaltoimintaa.
Saarikallio summaa, että joka aikakautta on luonnehtinut omat erityispiirteensä Alastaron rotarien toiminnassa. Aikakausia yhdistävänä tekijänä on ollut rotarien toiminta ihmisten parhaaksi.

Ulla ja Martti Raikaa, Markku Laitila, Maiju Boenisch, Tuula Hällfors-Laaksonen ja Ari Laaksonen kuuntelivat klubipresidentti Pertti Saarikallion tervetulopuhetta. Etualalla oikealla istuvat Tanja Raikaa ja Eija-Sinikka Aho. Kuva: Kyösti Pitkäranta.

Alastaron Rotaryklubiin kuuluu yhteensä 28 jäsentä, joista kuusi on naisia ja kolme on kunniajäseniä. Rotarit kokoontuvat klubikokoukseen kerran viikossa.
Alastarolla jäsenten keski-ikä on 61 vuotta, ja se kertoo Saarikallion mukaan osaltaan ikärakenteen muutoksesta maaseudulla: hänen liittyessään rotareihin vuonna 1978 jäsenten keski-ikä oli 40 vuotta.