Ilmainen raskauden ehkäisy kaikille nuorille 1. marraskuuta alkaen

0
Maksuton raskauden ehkäisy ulotetaan Varsinais-Suomessa kaikkiiin alle 25-vuotiaisiin nuoriin marraskuun alussa. KUVA LL Arkisto/TS

VARSINAIS-SUOMI Maksuton raskauden ehkäisy tulee mahdolliseksi kaikille alle 25-vuotiaille varsinaissuomalaisille nuorille 1. marraskuuta alkaen.

Osassa Varsinais-Suomen kuntia maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille on ollut jo laajamittaisesti saatavilla, mutta nyt kokeilun myötä palvelu tulee jokaiseen kuntaan.

Kokeilussa on saatavilla monipuoliset ehkäisymenetelmät kuten ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, renkaat ja kondomit tasavertaisesti kaikille. Kokeilu kestää vuoden 2023 loppuun.

Myös muuta seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa tullaan kehittämään sekä yhtenäistämään.

Ehkäisyvalmisteiden käytölle ei ole asetettu alaikärajaa. Ehkäisyvalmisteita harkittaessa nuoren tilannetta tarkastellaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti ja huomioidaan muun muassa terveydentilaan ja riskitekijöihin liittyvät asiat.

Kokeilun alkaessa kuntien ajanvaraus sekä vastaanotot saattavat hetkellisesti ruuhkautua. Kokeilu liittyy Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen ehkäisypalveluiden kehittämisprojektiin.