Kahden suuren syksy käynnistyy yhteisellä kapellimestarilla ja olutfestareilla

0
Muutaman vuoden päästä 140-vuotisjuhliaan viettävä Loimaan soittokunta ei ole enää pelkästään marssimusiikkia soittava kokoonpano. Ohjelmistoa on haluttu uudistaa ja nykyään yhtye soittaakin laajasti kaikkea. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA Kaupungin kaksi suurinta, Loimaan soittokunta ja Kauppala Big Band, olivat keväällä tilanteessa, jossa kumpaisessakin pähkäiltiin johtajan puuttumista. Soittokunnalla oli ollut sellainen aiemmin kaupungin palkkaaman musiikinohjaajan muodossa. Kaupungin lopettaessa tehtävän yhtyeessä tuli tarve pohtia asiaa uudelta kantilta. Tiedossa oli myös, että Kauppala Big Band oli etsinyt itselleen jo pidempään taiteellista johtajaa.

Kaupungin ratkaisun seurauksena päätimme tiivistää yhteistyötä ja palkkasimme yhteiseksi kapellimestariksemme musiikin moniosaajan Kari Mäkirannan, Loimaan soittokunta ry:n ja Kauppala Big Band ry:n puheenjohtajat Marika Jokela ja Teppo Heikkilä kertovat uudesta ja innostavasta tilanteestaan.

Tuoreen johtajan myötä orkesterit toivovat kehittyvänsä ja saavansa soittonsa uuteen lentoon. Vuonna 2009 perustettu Big Band on soittanut tähän saakka ilman kapellimestaria. Heikkilä on kuitenkin huomannut, ettei taso kehity pelkällä soittamisella.

Kapellimestari kuulee kokonaisuuden ja pystyy puuttumaan esimerkiksi virheisiin.

Samaa mieltä on tenorisaksofonia molemmissa orkestereissa soittava Teemu Perho, jonka mukaan omia virheitä on vaikea korjata, jos niihin ei puutu kukaan.

Huomaan tekeväni aina saman virheen, ja sen vuoksi soittaminen ei ole tuntunut usein kovin kivalta, hän havainnollistaa kapellimestarin tärkeyttä.

SYYSKUUSSA aloittanut turkulainen Kari Mäkiranta on monelle tuttu entuudestaan, sillä hän on johtanut aikanaan muun muassa Loimaan mieskuoroa ja toiminut useamman vuoden Ypäjän musiikkiteatterissa kapellimestarina. Viimeisimpänä Vuonna 85 -näytelmässä viime kesänä. Paluu olikin hänen mukaansa sen vuoksi helppo ja vastaanotto hyvä. Ilokseen hän huomasi myös harrastusorkestereiden tason olevan kohdillaan, mistä on helppo lähteä jatkamaan.

Vien laatua eteenpäin paitsi treenaamalla myös vilpittömällä otteella, päätyökseen musiikkiteattereille sävellyksiä tekevä Mäkiranta toteaa.

Myönteisenä seikkana hän pitää orkestereiden osalta sitä, että molemmat haluavat uudistaa ohjelmiaan. Haussa onkin nyt taiteellisempaa ja teknisesti haastavampaa materiaalia.

Esimerkiksi soittokunta ei ole enää vain marssimusiikkia soittava orkesteri, vaan se taipuu todella laajalla skaalalla hyvin monenlaiseen.

UUDEN kapellimestarin myötä orkesterit haluavat tiivistää yhteistyötä myös Loimaan seudun musiikkiopiston kanssa. Sieltä he toivovat saavansa puhallinmusiikkia harrastavia jäseniä riveihinsä. Niin Jokela, Heikkilä kuin Mäkirantakin korostavat, etteivät he etsi valmiita soittajia, vaan mukaan voi tulla vähäisemmälläkin kokemuksella.

Liittyäkseen ei tarvitse tosiaankaan olla mikään mestari vaan tänne saa tulla opettelemaan. Teemme sovitukset aloittajille sopiviksi, he vakuuttavat ja sanovat, ettei edes omaa soitinta vaadita, sillä niitäkin löytyy lainaan.

KOKOONPANOJEN yhteistyö on poikinut muitakin uusia ideoita, sillä ensi perjantaina loimaalaisen musiikkitaivaan alla nähdään jotain ennennäkemätöntä.

Olemme jo pitkään pyöritelleet ajatusta olutfestivaaleista, mutta suunnitelmat jouduttiin hautaamaan koronan vuoksi. Nyt visio festareista nousi uudelleen pinnalle, Jokela ja Heikkilä kertovat.

Taustalla on halu järjestää paitsi hyvät bileet tuoda myös puhallinmusiikkia entistä lähemmäs ihmisiä.

Olemme treenanneet saksalaisia juomalauluja, sellaisia janottavia, hilpeitä ja ryhdikkäitä, Jokela kertoo Sport Barissa järjestettävän Octoberfestin ohjelmistosta.

Saksalaisen teeman mukaisesti tarjolla on myös hapankaalia, paikallisten panimoiden oluita sekä tietenkin makkaraa. Illan juontajana toimiva Kari Honkaniemi lupaa puolestaan opetella muutaman sanan baijerilaista murretta.

Ei sitä onneksi paljon tarvitse osata, koska kaikkihan sen tietää, että olutfestareille mennään hyvän juoman ja meiningin vuoksi, hän tietää.