Kartanomäellä pidetään asukkaiden toimintakykyä yllä terapiapuutarhassa

0

– Täällä pystyy tekemään pienen lenkinkin, Harri Syväsalmi urheilumiehenä huikkaa vähän matkan päähän toiselle urheilumiehelle, Tauno Eskolalle, joka myös testasi Kartanomäen vastavalmistunutta terapiapuutarhaa.

Polut ja niiden varsilta löytyvät kasvit ja muu nähtävä saattaa saada jopa jonkun vähän huonommassa kunnossa olevan ihan huomaamattaan ottamaan askelia, miehet arvioivat.

– Keskellä kaupunkia tällaisessa miljöössä, Kartanomäessä toipumassa piipahtanut Harri Syväsalmi huokaa ja arvioi puutarhan ja sen miljöön tekevän hyvää sinne ulkoilemaan pääseville.

Siinä on vasta muutama syy sille, miksi Kartanomäelle on rakennettu terapiapuutarha.

– Ennen alue oli pelkkää nurmikkoa, apulaisosastonhoitaja Johanna Laine intervalliyksiköstä, hallinnollinen osastonhoitaja Elina Knuutila päiväkuntoutusosastolta ja osastonhoitaja Sirpa Tamminen Kartanonpuistosta sanovat.

Nyt päärakennuksen takana risteilee tasaisia polkuja istutusten välissä, siellä on pelialue ja kasveja joka makuun – kyllä, makuun; sillä niissä on paljon syötäviä kasveja ja jopa syötäviä kukkia. Osa kukista on erityisesti perhosten suosiossa.

– Tavoitteena oli suunnitella paikka, joka antaa virikkeitä kaikille aisteille ja jossa on katseltavaa, kuunneltavaa, haisteltavaa, maisteltavaa ja kosketeltavaa. Täällä mikään ei ole myrkyllistä, puutarhan suunnitellut Minna Koivula sanoo.

Tarkoitus on, että asukkaat voisivat tavata pihalla omaisiaan ja tietenkin toisiaan ja saisivat kasveista ja puutarhasta jutunjuurtakin. Mäellä arvellaan, että monesti saadaan vielä yhdessä asukkaiden kanssa muistella, mitä kenenkin pihalla on kukkinut.

Minna Koivula on työskennellyt pitkään Loimaan kaupungilla fysioterapeuttina ja opiskeli työn ohessa viherrakentamisen puutarhuriksi.

Elina Knuutila sanoo, ettei puutarhaa olisi koskaan saatu, jos Minna Koivula ei olisi sitä puutarhasuunnittelun näyttötyönään suunnitellut. Saaduilla määrärahoilla kyettiin kustantamaan rakennustyöt ja materiaalit.

Hän arvioi, että fysioterapeutin ammattitaidon hyödyntäminen näkyy puutarhassa ja suunnittelija toteaakin miettineensä puutarhaa myös ”treenipaikkana”.

Kasvien hoitaminen ei ole pelkkää kasvien hoitamista tai haravoiminen haravoimista, vaan toimintakyvyn ylläpitoa. Samaa on yhdessäolo ja toisten kanssa puhuminen.

– Toiminta on yhdenvertaista, sillä se ei sulje pois mitään kulttuuria tai vaikkapa kansalaisuutta.

Päinvastoin. Esteettömäksi suunniteltu ja rakennettu puutarha avaa ulkoilumahdollisuuksia heillekin, joille se muuten on hankalaa.

Ja puutarhan tapahtumia voi seurata jopa sisältä.

Mäellä toivotaan, että lähistöllä sijaitsevat päiväkoti ja esimerkiksi Attendon hoivayksikkökin kävisivät siellä.

Mielekästä tekemistä puutarhasta löytyy varmasti kaikille, Kartanomäellä tiedetään jo.

– Linnunpönttöjä on tehty ja hyönteishotelleja aiotaan tehdä, he kertovat ja haaveilevat jo myös kesäkahvilasta Museoviraston suojelemassa vanhassa aitassa.

Yksi toiveiden täyttymys oli myös reilunkokoinen huvimaja, jonka Loimaan seudun työkeskuksen tuen väki Kai Yli-Lassilan johdolla toteutti. Siellä voidaan kokoontua porukalla, vaikka sadesäälläkin.

– Henkilökunnan talkootkin on tulossa, he kertovat. Niin sitoutunut henkilökunta on puutarhaan ja niin vakaasti se uskoo pihan hyötyihin.

Tutkimuksista löytyy hyödyille katetta.

– Ulkoilun, lisääntyneen hapensaannin ja kasvien hoitamisen sekä tarkkailun on todettu laskevan verenpainetta ja sykettä, parantavan unenlaatua sekä lisäävän iäkkäiden ruokahalua, Minna Koivula listaa.

Samoin terapeuttinen puutarhatoiminta rauhoittaa levottomia asiakkaita ja lisää turvallisuuden tunnetta.

– Sen on todettu lievittävän jopa kipuja.