Kaukolämmön hinta nousee Loimaalla ensi vuoden alussa

0
Loimaalla kaukolämpö tuotetaan lähes kokonaan sahanpurulla ja hakkeella. Kuluttajalle lämmön hinta muodostuu kuukausittain maksettavista perusmaksusta ja energiamaksusta.

LOIMAAN Kaukolämpö oy korottaa kulutus- ja tehomaksujaan kymmenellä prosentilla ensi vuoden alusta Loimaan keskustan ja Hirvikosken alueella.

Alastarolla kaukolämmön kulutus- eli energiamaksua koskeva korotus on pienempi, viisi prosenttia. Teho- eli perusmaksun korotus on Alastarollakin sama kuin Loimaan kantakaupungilla eli kymmenen prosenttia. Korotukset astuvat Alastarollakin voimaan ensi vuoden alussa.

Kaukolämpöyhtiön hallitus päätti korotuksista viime viikolla.

Loimaan Kaukolämmön toimitusjohtaja Tero Tähtinen perustelee hintojen korotuksia sodalla Ukrainassa, mikä heijastuu muun muassa biopolttoaineiden ja sähkön hintaan. Kaukolämpöyhtiö tuottaa lämmön lähes kokonaan biopolttoaineilla eli sahanpurulla ja hakkeella.

– Tuotantokustannukset ovat nousseet huimasti, hän summaa.

Alastarolla tuleva energiamaksun korotus on pienempi, koska siellä kyseinen maksu on ollut suurempi kuin Loimaalla ja Hirvikoskella. Tähtisen mukaan hinnan ero johtuu Alastarolla viime vuosikymmenen alkupuolella toteutetusta lämpölaitosinvestoinnista, joka on näkynyt energian hinnassa alastarolaisille.

Tulevan korotuksen myötä Loimaalla ja Hirvikoskella energiamaksu on noin 69 euroa ja Alastarolla vajaat 82 euroa megawattitunnilta. Summat sisältävät arvonlisäveron.

Tähtinen sanoo, että tammikuun alusta voimaan astuvilla uusilla hinnoilla on tarkoitus pärjätä ensi vuosi eli korotuksia ei olisi enempää luvassa ensi vuodelle.

Loimaan Kaukolämmöllä on asiakkaina noin 850 kiinteistöä Loimaan keskustan, Hirvikosken ja Alastaron alueilla.

Tähtinen havainnollistaa kaukolämmön kymmenen prosentin perusmaksun korotuksen tarkoittavan esimerkiksi omakotiasujalle noin 30 euron lisäkustannusta vuodessa; keskikokoisessa kerrostaloyhtiössä korotus tekee puolestaan arviolta yhteensä 190 euroa vuodessa, mikä jaetaan osakkaiden kesken.

Energiamaksun kymmenen prosentin korotuksen hän arvioi tuovan 20 megawattituntia vuodessa kuluttavalle omakotiasujalle lisäkustannuksia pyöreästi 120 euroa vuodessa. Kerrostalojen osalta hän ei lähde arvioimaan korotuksen vaikutusta, koska taloyhtiöt ovat niin erilaisia esimerkiksi energiatehokkuudeltaan.

Kaukolämpöyhtiö korotti energiamaksun hintaa edellisen kerran helmikuussa 2020.

– Perusmaksua on puolestaan korotettu viimeksi vuonna 2015, Tähtinen suhteuttaa.

Kaukolämmön tulevia korotuksia toimitusjohtaja pitää maltillisina etenkin, jos niitä vertaa suorassa sähkölämmityksessä oleviin kotitalouksiin, joilla hinnankorotukset voivat olla moninkertaisia sopimustilanteesta riippuen.

Tähtinen pitää kaukolämmön energiamaksua Loimaalla korotuksen jälkeenkin edullisena esimerkiksi Turku Energiaan ja sen hinnankorotuksiin verrattuna. Hän sanoo, että Turku Energialla tulevan talven energiamaksu on noin 30 euroa suurempi megawattitunnilta.

Loimaan kaupunki omistaa Loimaan kaukolämpöyhtiöstä 51 ja Sallila Energia 49 prosenttia.