”Kaupungintalon voisi remontoida harrastuskäyttöön”

0
Vanha kaupungintalo sijaitsee Vesikoskenkadun ja Kauppalankadun kulmauksessa löysän kivenheiton päässä Kauppatorilta.

LOIMAAN ydinkeskustassa tyhjillään olevan vanhan kaupungintalon tulevaisuus on avoinna (LL 13.9.). Yhtenä vaihtoehtona on purkaa rakennus, jos asemakaavassa oleva suojelumerkintä saadaan poistettua.
Mikäli taloa ei pureta, sille pitäisi keksiä uusiokäyttöä. Mahdollisten muutostöiden hidasteena väijyvät sisäilmaongelmat, joiden vuoksi talossa työskennellyt henkilöstö siirtyi uusiin tiloihin Ylistaronkadulle niin sanottuun Krottikouluun.

MITÄ vanhalle kaupungintalolle pitäisi tehdä? Loimaan Lehti pyysi kaupunkilaisia kertomaan mielipiteensä asiasta kyselyssä, joka julkaistiin lehden nettisivuilla. Valtaosa vastanneista oli sitä mieltä, että talo pitäisi purkaa tai jopa räjäyttää.
”Tuon aikakauden arkkitehtuuria on kyllä paljon jäljellä vielä, ja ainoa erikoisuushan tuossa on nuo siniset ikkunat. Eikun purkuun vaan. Tilalle jokin matala pienempi rakennus, johon kaupungin palvelupiste.”
”Purkaa, koska korjaaminen kääy arvioiden mukaan järjettömään kalliiksi.”
”Myydään rakennusliikkeelle velvoituksella purkaa talo ja rakentaa tilalle asuintalo.”

TALON remontoiminen asumiskäyttöön sai kannatusta.
”Pitäisi saneeerata vanhusten asunnoiksi, koska niistä on pulaa.”
”Kunnostetaan tukiasunnoiksi asunnottomille ja niille, keillä on vaikeuksia saada asuntoa muualta (kaupungin vuokra-asunnot/yksityiset), niin sanottuja matalan kynnyksen asuntoja.”
”Joko asunnoiksi, jotta saadaan asukkaita keskustaan tai sitten vuokrata pienyrityksille edullisesti tai esimerkiksi jonkin aikaa veloituksetta, jotta saataisiin keskustan kuolevaan yritystoimintaan jotain muutosta.”

NETTIKANSA naputteli kyselyyn purkamisen ja asunnoiksi remontoimisen lisäksi muitakin ideoita.
”Talon voisi remontoida loimaalaisten yhdistysten harrastuskäyttöön.”
”Rakennuksessa pitäisi tehdä ulkopuolisen (siis ei kaupungin valitseman) tekemä sisäilmatutkimus. Kaupunkihan tekee itse ihan älyttömiä tutkimuksia mukamas. Esimerkiksi Mellilän terveysaseman rakennuksessa pitäisi olla kosteusvaurioita, mutta apteekki pystyy toimimaan ihan ok samassa rakennuksessa. Sen jälkeen Loimaan kaupungintalon kohtalosta voidaan vasta keskustella. Kukaan tuskin huolii rakennusta, jossa kosteusongelmia tai suuria ilmastointikorjauksia. Purkuun siinä tapauksessa.”
”Suojelumerkintä poistaa ja myydä.”
”Myydään pois, ja sitten ostaja saa päättää, remontoiko sen asunnoksi vai mitä tekee.”