KOLUMNI Tilapäisesti pysyvä

0

Kolme vuotta sitten Loimaan kaupunki osti Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymältä entisen käsi- ja taideteollisuuskoulun, niin kutsutun Krottikoulun, Hulmin Ylistaronkadulta 300 000 eurolla. Samaan aikaan Kauppalankadun varrella sijaitsevassa kaupungintalossa ja Hirvikosken kunnantalossa kärsittiin sisäilmaongelmista. Sisäilmaongelmia ei ryhdytty korjaamaan hinta-arvion liikkuessa miljoonissa euroissa, joten hallintohenkilöstöä siirrettiin väliaikaisesti Krottikoululle. Kaupunki puhui mielellään nimenomaan tilapäisestä kaupungintalosta, kunnes viimein myönsi, että asettumisessa on pysyvyyden merkkejä.

Kolme vuotta kauppojen jälkeen kiinteistö ei anna juuri mitään osviittaa seinien sisään kätkeytyvistä toiminnoistaan. Toki valtaosa asioinnista tapahtuu puhelimitse tai sähköisesti, eikä Matti Meikäläisellä siten ole kaupungin työntekijöiden pakeille asiaa välttämättä koskaan, mutta perinteisesti vastaavia pääkallonpaikkoja on pidetty jonkinlaisina näyteikkunoina kuntaan. Krottikoulun sijainti 9-tien tuntumassa tarjoaa hyvinkin näkyvän markkinapaikan ohikulkijoille.

Siksi olenkin ollut ilahtunut, että viimein näyttäisi siltä, että Krottikoulun pihalle on tulossa maamerkkejä osoittamaan toimintojen laatua. Lisäksi Kutojankadun varteen saatiin katuvalaistus, mikä hyödyttää etenkin Tampereen suunnalta kääntyviä, jotka ovat pimeään aikaan joutuneet veikkaamaan risteyksen sijaintia. Kiitos liikenneturvallisuuden parantamisesta sille taholle, kelle kiitos tässä tapauksessa kuuluu!

Väistötilojen vakiinnuttamiskipuilu ei ole sarjassaan harvinaisuus. Mikään ei ole yhtä pysyvää kuin väliaikainen, lausui joku nokkela jossain ja taisi tietää, mistä puhuu.

Autovero ja ajoneuvovero lienevät kuuluisia juuri väliaikaisuudestaan. Autoveroa on kannettu vuodesta 1958 ja ajoneuvoveroa yhtäjaksoisesti vuodesta 1994, joskin niin kutsuttu tarravero oli käytössä jo edellisillä vuosikymmenillä. Vuonna 2013 käyttöön otettiin väliaikainen ”solidaarisuusvero”, jossa ansiotuloveroasteikon yläpäähän lisättiin uusi progressioporras.

Alkuvuodesta nähtiin päinvastainen ilmiö, kun koronaviruksen kotitestit vapautettiin väliaikaisesti arvonlisäveron piiristä.

Joskus väliaikaisratkaisujen purkaminen aiheuttaa luopumisen tuskaa. Kun Loimaalla remontoitiin valtatie 9:n ylittävää siltaa, kaupunkilaiset tottuivat kiertämään väliaikaista liikenneympyrää. Alun harmituksen jälkeen moni autoilija myönsi hiukan leimautuneensa eksoottiseen kiertoliittymään.

Niittukulman sillan valmistuttua vuonna 2008 Loimaalla luovuttiin Lamminkadun väliaikaisesta liittymästä, joka kurvasi valtatieltä Lamminkadulle nykyisen Würthin kohdalta. Uuden sillan käyttö vaati totuttelua, mutta vuosia myöhemmin loimaalaistenkaan ei tarvitse enää vitsailla ”tiestä, joka ei vie mihinkään”. Nyt se vie vireän teollisuus- ja elinkeinoalueen halki.

Katriina Reijonen

katriina@krviestinta.fi