KOLUMNI Valppaus on valttia

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Samuli Edelmann taitaa olla ihastunut minuun. Harmi vaan, kun en ole sellaisessa elämäntilanteessa, että voisin aloittaa romanssin. Sen vuoksi olen joutunut hylkäämään hänen sosiaalisessa mediassa useaan otteeseen lähettämänsä kaveripyynnöt.

Ovat minua muutkin lähestyneet. Kerran sain pyynnön yhdysvaltalaiselta kvanttifyysikolta, joka oli paitsi komea myös työssään näyttävästi meritoitunut. Hiukan aikaa jo harkitsin, voisiko meistä tulla hyvätkin kaverit, mutta sitten muistin taas elämäntilanteeni. En halunnut ottaa riskiä.

ENTÄ jos olisinkin hyväksynyt nämä herrat kavereikseni? Olisinko ollut kohta romanssin pyörteissä ja korviani myöten rakastunut? Elämästä ei tietenkään koskaan tiedä, mutta sen verran tiedän, että aitoa rakkaustarinaa näistä ei olisi koskaan syntynyt.

Pyyntöjen takana olivat tietenkin huijarit, joilla ei ollut puhtaita jauhoja pusseissaan. Tämä on silti nykypäivää ja arkipäivää, että netissä ja sosiaalisessa mediassa liikkuessa törmää kaikenlaisiin yrittäjiin. Se on niin sanottu uusi normaali.

IHMISTEN huijaaminen ei ole toki mikään uusi ilmiö, sillä onhan esimerkiksi auervaaroja riittänyt maailman sivu. Ja on selvää, että siellä missä ihmismassat liikkuvat, siellä liikkuvat myös pitkäkyntiset.

Silti tuntuu, että internetin ja älypuhelinten aikaan huijausyritykset ovat yleistyneet. Puhelimeenkin tulee harva se viikko tekstiviesti milloin haastemieheltä, poliisilta tai veroviranomaiselta. Kaikki haluavat sinun klikkaavan mukana tulevaa linkkiä, joka ei tietenkään johda viranomaisten sivuille vaan suoraan rosvojen ansaan.

NÄIN maallikon silmin ja alaa tuntematta näyttää, että varkaan elämä on muuttunut suorastaan lokoisaksi. Ennen pankkirosvo joutui sentään hommaamaan jos jonkinnäköistä välinettä ennen kuin hän pääsi lähtemään ryöstöretkelle. Valmistautumisesta huolimatta onnistumismahdollisuudet olivat heikot ja kiinnijäämisen riski kova.

Helppoa ei ollut taskuvarkaallakaan, sillä karttaa tuijottavan turistin rahat piti napata käsilaukusta tai takataskusta sekunnin murto-osassa.

Toista se on nykyään. Nyt huijausviestin voi massapostittaa yhtäaikaisesti rajattomalle määrälle ihmisiä ympäri maapalloa. Ja sitten ei tarvitsekaan muuta kuin käydä sohvalle pitkäkseen ja ruveta odottamaan klikkauksia. Kiinnijäämisestä ei ole huolta, sillä se on lähes olematon.

Mitä tulee meihin tavallisiin tallaajiin, tilanne ei ole oikeastaan juuri muuttunut. Kun aiemmin suojauduimme varkaita vastaan olemalla valppaina väkijoukossa ja piilottamalla rahamme, samat neuvot pätevät virtuaalimaailmassakin. Valppaus on edelleen valttia, eikä salasanoja tai liian henkilökohtaisia asioita tule edelleenkään jakaa tuntemattomille. Ei edes haastemiehelle tai poliisille.

Sari Holappa

Nykyajan huijauksista juttua Loimaan Lehdessä ensi viikolla.