Koronatilanne on pysynyt aisoissa Loimaan seudulla

0
Arkistokuva.

LOIMAA, ORIPÄÄ, YPÄJÄ Vaikka korona kääntyi kasvuun Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella syyskuun puolivälissä, tartunnat eivät ole lisääntyneet Loimaan seudulla.

– Täällä ne ovat pysyneet samalla tasolla kuin jo jonkin aikaa, Loimaan kaupungin terveydenhuollon tartuntatautihoitaja Mari-Kaisa Heikkinen sanoo.

Viime viikolla tartuntoja todettiin Heikkisen mukaan eniten torstaina, jolloin positiivisia tuloksia saatiin kahdeksan. Perjantaina niitä tuli viisi, ja loput ovat olleet yksittäistapauksia.

– Suurin osa tietenkin testaa kotona, mitkä eivät näy meillä, Heikkinen muistuttaa.

Myöskään kaupungin hoitoyksiköissä ei ole tällä hetkellä vierailukieltoja.

– Palveluasumisessa oli aiemmin syksyllä, mutta nyt tilanne on taas hyvä.

NELJÄNSILLE rokotteille on Mari-Kaisa Heikkisen mukaan ollut hyvin kysyntää. Rokotuspäiviä tullaan järjestämään taas loka-marraskuun vaihteessa pääterveysaseman lisäksi Alastarolla ja Oripäässä.

– Rokotuspäivät ajoitetaan siten, että samalla voi ottaa influenssarokotteen. Tarkemmat ajat tiedotetaan myöhemmin.

THL:n ohjeistuksen mukaan tehosterokotteet annetaan uusilla varianttivalmisteilla, jotka laajentavat immunologista pohjaa ja ehkäisevät tehokkaasti vakavaa Covid-tautia.

– Jos perusrokotussarja on vielä aloittamatta, silloin annetaan alkuperäinen rokotus. Vasta kolmannesta lähtien käytetään uusia varianttivalmisteita, Heikkinen täsmentää.

ROKOTUSKATTAVUUS on kolmansien rokotteiden osalta paras Loimaan seudulla 75 vuotta täyttäneiden kohdalla. Loimaalla, Oripäässä ja Ypäjällä sen on ottanut yli 90 prosenttia asukkaista. Oripäässä luku on liki 95 prosenttia.

Sen sijaan alle 40-vuotiaissa kolmatta rokotusta on haettu huomattavasti vähemmän. Loimaalla 35–39-vuotiaissa vain 38,3 prosenttia on ottanut kolmannen rokotuksen. Oripäässä luku on 30, kun taas Ypäjällä 42,7.

Vielä vähemmän kolmansia annoksia ovat ottaneet nuoret aikuiset. Loimaalla 25–29-vuotiaissa sen on hakenut 27,4 prosenttia, Oripäässä vain kymmenen ja Ypäjällä 16,7.

Neljännen rokotuksen on Loimaalla ottanut yli 80-vuotiaista 74,1 prosenttia asukkaista, Oripäässä 81,8 ja Ypäjällä 73. Sen sijaan 60–64-vuotiaissa on haettu neljänsiä rokotuksia Loimaalla 28,6 prosenttia, Oripäässä 27 ja Ypäjällä 23,3.

NELJÄTTÄ rokotusta suositellaan nykyään 60 vuotta täyttäneille. Lisäksi syystalven tehosteannosta suositellaan 65 vuotta täyttäneille sekä 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Näihin ryhmiin kuuluvat voivat hakea tehosteen, vaikka olisivat saaneetkin jo neljännen annoksen tai sairastaneet koronan.