Loimaan ensimmäisessä asunnottomien yössä kaivattiin edullisia vuokra-asuntoja

0
Loimaan seudun työttömät ry tarjoili asunnottomien yössä papusoppaa. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Terhi Lehti, puheenjohtaja Maarit Koivisto sekä Tomi Luoto kertoivat, että kaikki ainekset oli saatu ilmaiseksi yhteistyökumppaneilta.

LOIMAA Asunnottomien yötä vietettiin Loimaalla ensimmäistä kertaa maanantai-iltana, kun Loimaan seudun työttömät ry järjesti yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa teeman mukaisen tapahtuman Työttömien tuvalla. Puheenjohtaja Maarit Koivisto sanoi heidän haluavan herätellä keskustelua paitsi asunnottomuudesta myös köyhyydestä.

– Kaupunki on nimennyt ensi vuoden asumisen teemavuodeksi. Haluamme muistuttaa kuntalaisia, päättäjiä ja viranhaltijoita, että myös meillä on köyhyyttä ja usein siitä johtuvaa asunnottomuusongelmaa.

Tilaisuudessa puhunut Loimaan aikuissosiaalityön päällikkö Vesa Helin kertoi, ettei kaupungissa ole Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran mukaan virallisesti asunnottomia, mutta niin sanottuja piiloasunnottomia on.

– Eli majaillaan sukulaisten, ystävien tai vanhempien luona, kun ei ole omaa asuntoa.

Hän painotti asunnon olevan erityisesti ihmis- ja perusoikeuskysymys.

– Asunto on kaiken lähtökohta, joka tulee hoitaa ensin kuntoon ennen kuin lähdetään selvittämään muita ongelmia.

Loimaalle Helin kaipasi lisää varsinkin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, sillä niitä ei ole hänen mielestään tarpeeksi.

– Niiden määrää pitää kasvattaa sekä valtakunnallisesti että Loimaalla, hän linjasi.

TILAISUUTEEN osallistunut kaupunginvaltuutettu Heikki Vainio (kesk.) kertoi tulleensa kuulemaan, mitä asuntotilanteessa tulisi erityisesti ottaa huomioon teemavuoden lähestyessä.

– Haluan kuulla, mikä on tämän ryhmän näkemys asiasta, hän sanoi.

Tarja Mäki-Punto-Ristanen (kok.) pohti puolestaan, voisivatko eri toimijat tehdä yhteistyötä niin sosiaalisia kuin asunto-ongelmia ratkoessaan.

– Esimerkiksi seurakunta ja kaupunki voisivat hyvin vetää yhtä köyttä tässä asiassa, hän toivoi.

Loimaan seudun työttömien varapuheenjohtaja Terhi Lehti kertoi olevansa asunto-ongelman suhteen samaa mieltä Vesa Helinin kanssa. Puutetta on hänen mielestään nimenomaan pienistä ja edullisista huoneistoista.

– Vuokra-asuntojen hinnat ovat pilvissä, eikä työtön välttämättä saa mitään tukia, jos puolisolla on hyvät tulot.

Edullisten vuokrien lisäksi tärkeää on sijainti.

– Jos vuokra-asunnot ovat kaupungin laidalla, josta ei ole kulkuyhteyksiä keskustaan, ihminen jää helposti kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle, Maarit Koivisto toi esiin ja sanoi, että siksi huoneistojen olisi sijaittava mahdollisimman lähellä palveluja.

Hän toivookin asumisen teemavuoden kynnyksellä, että asunnottomien ja köyhien haasteet muistetaan, kun uusia huoneistoja rakennetaan tai vanhoja korjataan.

– Vaikka meillä ei ole varsinaista asunnottomuutta, on pidettävä huoli, ettei sitä myöskään synny. Sitä on torjuttava aktiivisesti kaikin keinoin.