Metallipaja Välimäki oy pokkasi Loimaan vuoden yritys -tittelin

0
Vuonna 2018 metallipajayrittäjä Aki Välimäki perusti sivutoiminimen Middlehill Cruisers, joka vuokraa linja-autoja sekä pienempiä ajoneuvoja yksityisille, yrityksille ja artisteille. Välimäki viihtyy viikonloppuisin myös itse ratin takana. Kuva: Sari Holappa

LOIMAA Aki Välimäki on oppinut jo pienestä pitäen, että töitä kuuluu tehdä. Ja niitä tehdään paljon. Yrittäjäkodista saatu malli on juurtunut niin tiukkaan, että väli- tai lomapäiviä ei juuri viikkoon tai vuoteen mahdu.

– No, nyt olemme lähdössä perheen kanssa viikoksi kesälomalle joulun aikoihin, hän kuitenkin huomauttaa.

Sen verran Välimäki pyrkii lisäksi rajoittamaan omia työtuntejaan, että hän ehtii viemään kahta lastaan iltaisin harrastuksiin. Hän sanookin, että haluaa pitää jonkinlaista tasapainoa yllä työ- ja perhe-elämän välillä.

– Sopivassa suhteessa molempia, hän toteaa ja naurahtaa päälle, että onneksi vaimo ja lapset ovat kestäneet, sillä verenperintönä tullut vaiva nimeltään työhulluus on joskus melko aikaa vievää.

– Sille ei voi mitään, eikä sille saa olla mustasukkainen.

METALLIALAN alihankintatöitä omassa yrityksessään tekevä Aki Välimäki sanoo ammatinvalinnan olleen hänelle helppo ja jopa itsestään selvä. Valmistuttuaan ammattikoulusta vuonna 1996 hän työskenteli ensin vieraalla, mutta pestautui myöhemmin isänsä Riston omistamaan Postamer oy:n vuonna 2007. Kun tuli aika miettiä sukupolvenvaihdosta, helpoimmalta tuntui, että Aki perustaa oman yrityksen, josta tuli Metallipaja Välimäki oy.

– Sen nimissä tein ensin vuodesta 2014 isälleni alihankintana metallialan töitä. Sitten vuonna 2016 isä rupesi tekemään alihankintaa minulle, ja silloin otin lopullisesti ohjat tässä talossa, hän taustoittaa.

Yrittäminen ei kuitenkaan ollut aivan itsestäänselvyys. Isänsä kanssa he miettivät erilaisia vaihtoehtoja, mutta päätyivät kuitenkin siihen, että Aki kokeilee yrittäjyyttä.

– Kait tässä nyt jo voi sanoa, että yrittäjiä ollaan.

Sekä isä että poika ovat toimineet koko ajan samassa kiinteistössä Nahkalinnassa. Kun Aki aloitti talossa reilu 15 vuotta sitten, neliöitä oli käytössä 177. Nyt pinta-alaa on jo hulppeat 2300 neliötä. Hän sanoo tilaa olevan tällä hetkellä riittävästi, vaikka ylöspäin soisikin hieman lisää väljyyttä. Yläpuolelta kun jää puuttumaan yksi trukkilavapaikka.

NYKYÄÄN Metallipaja Välimäki oy:n seinien sisällä työskentelee kymmenkunta työntekijää, joista neljä on alihankkijoita. Suurimmaksi asiakkaakseen Aki Välimäki nimeää Valloxin, joka työllistää heillä kokoaikaisesti seitsemästä kahdeksaan ihmistä. Lisäksi alihankintatöitä tehdään muun muassa Kieku oy:lle, Loimaan Kivelle, Timberwiselle ja Dometallille. Välimäki kuitenkin painottaa, ettei niin pientä työtä olekaan, mitä he eivät tekisi.

– Me olemme tehneet yksityisille aina lavuaarinjalasta hiilihankoon.

Yrittäjän suun vetääkin hymyyn juuri tyytyväiset asiakkaat. Kunnia-asianaan hän pitää sovituista aikatauluista kiinni pitämisen. Välillä hän sanoo tulleensa pajalle yölläkin, jotta tuotteet ovat valmistuneet aamuksi. Myöskään ilman osaavaa henkilökuntaa hän ei pärjäisi.

– Se on aivan ykkösjuttu, että työnjohto ja työntekijät ovat hyviä ja luotettavia, Välimäki kiittelee.

VIIME VUONNA Aki Välimäki teki kaupat Loimaan kunnossapitopalvelu oy:stä, josta tuli aputoiminimi pääyritykselle. Hän kertoo sen täydentävän hyvin metallipajan toimintoja, sillä sen turvin he huolehtivat teollisuuden kunnossapidosta.

– Suomeksi sanottuna teemme tehtaissa laitekorjauksia, ja pidämme näin pyörät pyörimässä. Säteemme on noin 50 kilometriä Loimaalta.

Jo tätä ennen Välimäki oli laajentanut yritystään perustamalla vuonna 2018 sivutoiminimen, jossa keskitytään autojen vuokraamiseen. Middlehill Cruisers on nopeasti paisunut yhdestä linja-autosta yhdeksään, ja lisäksi kalustoa täydentää kahdeksan pienempää autoa. Autoja vuokrataan niin yksityisille, yrityksille kuin artisteillekin. Suurin asiakas on musiikkiyhtiö Warner Music Finland oy.

Vaikka autot ovatkin nyt jatkuvasti liikenteessä, korona meinasi pysäyttää pyörät ennen kuin ne edes pääsivät kunnolla pyörimään. Kun pandemia alkoi maaliskuussa 2020, Välimäellä oli tallissaan neljä linja-autoa ja lisäksi kolmesta uudesta oli tehty kaupat. Ensimmäinen niistä tuli Saksasta Suomeen vain neljä päivää ennen koronasulkuja. Huhti- ja toukokuussa tuli vielä kaksi lisää.

– Kyllä silloin tuntui tyhjältä, hän huokaa, mutta sanoo selvinneensä pankin järjestelylainan ja perheen vankan tuen turvin.

Viime kesänä musiikkia aina rakastanut Välimäki pääsikin jo elämään unelmiensa kesää, kun hän toimi suurta suosiota nauttivan, muusikko Sannin keikkakuskina kolmen kuukauden ajan.

– Olen aina haaveillut, että pystyisin elättämään itseni jotenkin musiikin kautta. Nyt sekin unelma on alkanut toteutua.

SYITÄ ILOON on vielä muitakin. Aki Välimäen ahkera uurastaminen ei ole jäänyt huomaamatta. Lauantaina hän nousi lavalle Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa pokkaamaan Loimaan vuoden yrityksen tittelin. Hieman hämmentyneenä hän toteaa ilmeisesti onnistuneensa ainakin jossain, koska on oikeutettu palkintoon.

– Totta puhuen, en ollut ikinä edes ajatellut, että voisin saada tällaisen, hän myöntää ja sanoo kysyneensä yrittäjien puheenjohtaja Turkka Lemisen soittaessa, että tuliko valittua väärä numero.

Tunnustus tuntuu silti enemmän kuin hyvältä. Hän kuitenkin korostaa, ettei yrittäjä pärjää pelkin omin voimin. Siksi hän haluaa kiittää erityisesti työntekijöitään, yhteistyökumppaneitaan, perhettään ja pankkia.

Iloaan jakaakseen hän aikoo järjestää koko perheen tapahtuman linja-autovarikolla Leppäkuljunkadulla Loimantaina. Tarjottavaksi Välimäki suunnittelee kakkukahvien ja makkaran lisäksi ilmaisia ämpäreitä. Lapset puolestaan pääsevät nauttimaan pomppulinnan vauhdikkaasta menosta.