PÄÄKIRJOITUS Kenen kanssa talkoissa?

0
KUVA LL Arkisto/TS

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) jyrähti viikonloppuna ( TS 29.10.), että hän tulee tarkkaan seuraamaan miten (sähkön)jakeluyhtiöt maksavat palkkioita johdolle.

Ministeri peräänkuulutti moraalia – kansalaiset ymmärtävät, että hinnanousut tulevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja vaati samaa ymmärrystä sijoittajilta ja jakeluyhtiöiden johdolta.

Meille on perusteltu monia hintojen korotuksia ja tavarapulaa ensin koronalla ja nyt Ukrainan tilanteella. Vaikka vielä enemmänkin yritykset voisivat avata hintojen nousun taustoja, nousut niellään toistaiseksi, jotta Venäjä pysäytetään.

Ministeri Lintilä muistutti, että ”asiakkailta vaaditaan suurta venymistä” ja heitä ”vedetään vereslihalle” sähkölaskujen vuoksi, mutta kansalaiset tietävät, että käynnissä on yhteiset eurooppalaiset ja globaalit talkoot.

Rahan tekeminen sodalla on ministerin mukaan moraalisesti ala-arvoista hommaa.

Voi sanoa, että erityisen ala-arvoista sen on, jos rahaa tehdään ilman omaa ansiota tai kanavoimalla itselle kuluttajille tarkoitettuja apuja valtiolta – kuten sähkölaskun arvonlisäveroalennusta.

Yritykset saavat tehdä rahaa ja niiden tuleekin tehdä rahaa, jotta ne pystyvät investoimaan, pysymään kansainvälisessä kilpailussa mukana ja tarjoamaan työpaikkoja.

Aika (ja media) tulee vielä kertomaan, kuka ja ketkä ovat meidän kanssa talkoissa.