PÄÄKIRJOITUS Vauhtia vähemmäksi, turvallisuutta teille

0
Kuvituskuva: LL arkisto

Ensi viikolla maanteillä voimaan astuvat talvinopeusrajoitukset (LL 20.10.) aiheuttavat joidenkin rattien takana rutinaa. Kiireiseen elämäntapaan itsensä ajaneiden ja malttamattomien hetimullekaikkitännenyt-kuljettajien otsasuonet pullistelevat, kun he mielestään joutuvat junnaamaan teillä eikä matka etene, vaikka olisi jo ajat sitten pitänyt olla jossain ihan muualla.
Vaikka kuinka kiukuttaisi, kannattaa muistaa, että talvinopeusrajoituksia ei tehty kenenkään kiusaksi vaan kaikkien hyödyksi: Väyläviraston mukaan ne parantavat tieliikenteen turvallisuutta merkittävästi. Virasto viittaa VTT:n tutkimukseen, jonka mukaan rajoitusten ansiosta vältetään joka talvi useita liikennekuolemia ja kymmeniä loukkaantumisia.
(Talvi)nopeusrajoitusten noudattaminen tuntuu myös kukkaroissa: VTT:n mukaan kesää alemmat talvinopeudet voivat vähentää polttoaineen kulutusta parhaimmillaan lähes 20 prosenttia. Tämän faktan luulisi nykyisillä menovesien hinnoilla olevan täky tarkkuudestaan tunnetuille loimaalaisillekin. Myös päästöt vähenevät, ja päällysteet kuluvat hitaammin.
Alemmat ajonopeudet suovat kuljettajille niin ikään enemmän aikaa havaintojen tekemiseen. Siitä on hyötyä myös Saviseudulla, joka on tunnettu milloin mistäkin pusikosta tielle hyppivistä hirvieläimistä.
Jäitä hattuun, hyvät kuljettajat. Pian niitä on myös maanteillä. SH