Ripsa Järvelle SM-kultaa koirapyöräilyssä

0
Ripsa Järvi ja Calla pitivät SM-kisoissa niin hyvää vauhtia, että toiseksi sijoittunut koirakko hävisi heille peräti 56.4 sekuntia.

KOIRAPYÖRÄILY Loimaalainen Ripsa Järvi voitti naisten sarjan kultaa viime viikonloppuna Jämijärvellä pidetyissä koirapyöräilyn SM-kisoissa.

– Sijoitus täytti odotukset, sillä tämä kausi on sujunut nousujohteisesti ja olemme olleet kovassa kunnossa. Pärjäsimme pari viikkoa sitten syyskisoissakin niin hyvin, että uskalsin odottaa jopa mestaruutta, Järvi sanoo.

Hän edustaa Sisä-Suomen Valjakkourheilijoita ja koirapyöräilee nelivuotiaan lyhytkarvaisen saksanseisojansa Callan kanssa.

– Olemme harjoitelleet Callan kanssa pitkäjänteisesti. Calla on ihan parhaassa kisaiässä nyt. Jos terveyttä riittää, niin koira voi pärjätä kisoissa vielä 6–7-vuotiaanakin.

Järven ja Callan vauhti on kehittynyt tasaisesti, sillä kaksi vuotta sitten SM-kisoissa tuli pronssia (LL 27.10.2020) ja viime vuonna hopeaa (LL 30.10.2021).

Kisalenkin pituus oli 6,1 kilometriä, ja kilpailijat suorittivat sen sekä lauantaina että sunnuntaina. Yhteismatkaksi kertyi siis 12,2 kilometriä, jonka Järvi ja Calla suhauttivat aikaan 23:09.4. Keskivauhti oli 31,611 kilometriä tunnissa.

Kilpailu käytiin pururatatyyppisessä maastossa. Järven mukaan koira auttaa vauhdissa todella paljon.

– Rata oli tekninen, ja sillä oli jyrkkiä mutkia. Tasaisilla suorilla huippunopeutemme oli noin 37 kilometriä tunnissa. Ei sellaisiin vauhteihin pääsisi ilman koiraa.

Kaksikko harjoittelee kangasmaastoissa ja hiekkateillä.

– Viikossa on 4–6 koirallista harjoitusta, joiden lisäksi käyn vähintään yhtä monta kertaa pelkällä pyörälenkillä. Calla tunnistaa jo vaatteista, että onko nyt vuorossa yhteinen lenkki vai ei. Silloin se kyllä saattaa hinkua mukaan, kun lähden pyöräilemään samalla maastopyörällä, jolla teemme yhteisetkin treenimme.

Kovavauhtinen Järvi on valittu Suomen maajoukkueeseen, ja hän valmistautuu nyt EM-kilpailuihin, jotka käydään Saksassa 9.–13. marraskuuta.

– Maajoukkuepaikka ilahduttaa, sillä se on ollut tavoitteena jo kauan. Uskon, että hyvänä päivänä meillä on mahdollisuudet sijoittua kymmenen parhaan joukkoon.