Sateenkaarilippu symboloi suvaitsevaisuutta

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Leila Tanskasen (sd.) alulle panema ja itsekin allekirjoittamani valtuustoaloite sateenkaariliputuksesta Loimaalla on kirvoittanut useat nimimerkin takaa kopittelemaan mielipiteitään sateenkaariliputuksesta. On viitattu sateenkaarilippuun muun muassa yksittäisen järjestön lippuna.

Sateenkaarilippu ei kuitenkaan ole minkään yksittäisen järjestön tai ihmisryhmän lippu vaan globaalisti tunnettu moniarvoisuuden symboli. Sateenkaarilippu on viesti erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville “sinä olet tervetullut tänne”. Suomen lippu, kaupungin viiri tai vastaava ei tällaista viestiä välitä.

Kuten Tanskanen aloitteen perusteluissa toteaa, Pride on maailmanlaajuinen kansanliike, joka sai alkunsa Stonewallin mellakoissa Yhdysvalloissa 1969. Tätä edelsi pitkä historia, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia suljettiin mielisairaaloihin ja vankiloihin, heitä julkisesti häpäistiin, kidutettiin, suljettiin keskitysleireille ja ”siivottiin” pois vain siksi, että he halusivat elää elämäänsä sellaisina kuin olivat.

Suomi on Euroopan mittapuulla edistyksellinen maa seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa lainsäädännön tasolla. Yhteiskuntamme ei kuitenkaan ole vapaa ihmisoikeuksien vastaisesta retoriikasta eikä tasa-arvo aina välity käytännön tekojen tasolle. On muistettava, että ihmisoikeudet ovat yksi suuri kokonaisuus ja jonkin vähemmistön oikeuksien polkeminen polkee kaikkien ihmisten oikeutta elää vapaana pelosta ja syrjinnästä.

Vähemmistön oikeuksia ei voida parantaa vain vähemmistön äänillä vaan siihen tarvitaan enemmistön tuki. Jokaisen tulee saada tulla nähdyksi ja kohdatuksi omana itsenään, vapaana pelosta ja syrjinnästä.

Myös Loimaan kaupungin tulee viestiä, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat tärkeitä arvoja kaupungissamme ja että kaupunkimme on syrjinnästä vapaa. Syrjimättömyyden on symbolisen liputuksen lisäksi toteuduttava myös käytännössä niin kaupungin palveluissa kuin kuntalaisten jokapäiväisessä elämässä.

Maarit Koivisto
Kaupunginvaltuutettu (vas.)