Surffaavia senioreita on ollut tavallista vähemmän

0
– Vertaisohjaus raaputtaa aika kivasti omiakin aivoja, Marjatta Levomäki sanoo. Hän sekä Matti Sillanpää ja Heikki Onnela kuuluvat Tuulensuun palvelukeskuksessa kokoontuvien Seniorit surffaa -tilaisuuksien vetäjiin. Aktiivisia ohjaajia on kaikkiaan seitsemän. Alkuun opastuksen keskiössä olivat pöytäkoneet, sitten tabletit, ja nykyään yhä useamman seniorin kädessä on älypuhelin.

LOIMAA Digiopastusta ikäihmisille tarjoava Seniorit surffaa -vertaisryhmä on kokoontunut Tuulensuun palvelukeskuksessa jo vuodesta 2015. Tänä syksynä tilanne on ollut kummallinen: ohjaajia on ollut paikalla enemmän kuin asiakkaita.

Marjatta Levomäki arvelee, että koska toimintaa on ollut jo niin kauan, ihmiset ovat alkaneet luulla sen olevan suljettu ryhmä, kun päinvastoin opastuksiin voivat tulla kaikki muutkin kuin itsensä senioriksi tuntevat – ketään ei ole pois käännytetty.

– Olemme yrittäneet toimia mahdollisimman kevyesti, emme ole enää ottaneet ennakkoilmoittautumisiakaan, Levomäki sanoo.

– Opastukselle olisi tarvetta ihan pohjattomasti, hän jatkaa.

SENIOR SURF -toiminta perustuu asiakkaan tarpeeseen. Mukaan kannattaa ottaa oma laite (läppäri, tabletti tai puhelin), johon liittyviä pulmia voidaan yhdessä vertaisohjaajan kanssa selvittää.

Marjatta Levomäki, Heikki Onnela ja Matti Sillanpää kertovat, että usein liikkeelle lähdetään ihan alkeista.

– Rohkaisemme siihen, mikä asiakkaita itseään kiinnostaa.

Yhdessä on esimerkiksi luotu sähköposti ja perehdytty sen käyttämiseen, etsitty reseptejä ja käsityöohjeita, siirretty kuvia puhelimesta tietokoneelle ja tutkittu Youtuben musiikkivalikoimaa. Laskujen maksamiseenkin voidaan antaa yleisluontoista ohjausta.

– Yhteen aikaan monet alkoivat Wordilla kirjoittaa elämäkertaansa. Ja vaikka kuinka moni on halunnut Facebookiin, Levomäki sanoo.

Omiin digitaitoihin voi käydä hakemassa tukea yksittäisiä kertoja tai vaikka joka viikko. Levomäki kertoo huomanneensa, että toiset ovat jo harjoitelleet kotona läheisten kanssa, mutta liian nopea tahti on voinut johtaa pelkoon laitteita kohtaan.

– Teemme ihan tavallisia, yksikertaisia asioita, jotka kuitenkin saattavat olla ongelma ennen kuin niihin tottuu.

YKSI säännöllisesti toimintaan osallistuneista on loimaalainen Erkki Kaskinen , 89, joka käy edelleen surffaamassa Tuulensuussa lähes joka tiistai. Hän innostui naisystävänsä kanssa laiteopastuksesta aikoinaan niin, että läppäri piti saada omaksikin.

Nykyään mies harrastaa tietokoneella sukututkimusta ja lukee sekä Loimaan että Suomen historiaa.

– Pystyn kyllä Loimaan sään katsomaan. Ehkä vähän muutakin, hän sanoo vaatimattomasti.

Kaskinen kokee omien taitojensa kehittyneen opastuksen ansiosta niin, että hän on kuin eri ihminen. Siksi hänen on helppo suositella digitaitojen opiskelemista kaikille muillekin.

– Se kuuluu nykyaikaan.

Seniorit surffaa -laiteopastukset tiistaisin Tuulensuun palvelukeskuksen ruokasalissa klo 9–11. Avoin pääsy, ei ennakkoilmoittautumisia.