Tande tutustutti halukkaat tubettamisen saloihin

0
Videoiden tekemisessä taidot karttuvat sitä mukaa, kun tekeminen jatkuu. Esimerkiksi editointi- ja esiintymistaidoista voi olla hyötyä myös tulevaisuudessa sekä opiskeluissa että työelämässä. Antti Jalonen (oik.) esitteli videoeditorin käyttöä Eero Tabermanille.

LOIMAA Maanantaina Citynuokkarilla järjestetty tubetuskurssi tarjosi tilaisuuden päästä tutustumaan tubettamisen eli YouTube-videoiden tekemisen ja julkaisemisen maailmaan. Kurssin vetäjä, loimaalaislähtöinen Antti Jalonen, tiesi mistä puhui, sillä hän on tubettanut jo vuodesta 2015.

YouTubessa Jalonen tunnetaan paremmin nimellä Tande. Siellä hän julkaisee samaa nimeä kantavalle kanavalleen videoita yli 26 000 seuraajalleen. Lisäksi hän on mukana lyhytelokuvia ja -sarjoja julkaisevalla VSP Filmit-kanavalla.

– Tämän päivän tavoite on saada edes joku innostumaan tubettamisesta, Jalonen kertoi kurssinsa aluksi.

Tubettaminen alkaa monta kertaa harrastuksena ja monesti jopa jonkin toisen harrastuksen inspiroimana. Näin kävi Jalosen mukaan myös hänelle itselleen.

– Itsellähän se lähti siitä, että olin pelannut monta vuotta jalkapalloa ja Fifaa. Sinänsä minulla oli hieman erilaiset lähtökohdat, että isoveljeni tubetti myös ja olin mukana hänen videoillaan jo ennen, kun julkaisin itse yhtäkään videota. Veljeni myös esimerkiksi editoi ensimmäisen videoni, Jalonen muisteli uransa alkuaikoja.

Tubettamisella on mahdollista myös tienata rahaa, kun seuraajia ja näyttökertoja saa kasaan riittävästi. Kassaa kartuttavat esimerkiksi mainostulot ja kaupalliset yhteistyöt. Tubettaminen voi käydä täysipäiväisestä työstä.

– Tänä päivänä se on vielä aika harvinaista, varsinkin Suomessa, mutta ihan mahdollista, Jalonen sanoi.

Toista vuotta elokuva-alaa Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jalonen on löytänyt tubettamisen ja elokuvien tekemisen kautta myös unelma-alansa ja opiskelupaikkansa. Tubettamisesta on hänelle hyötyä alan opiskelussa ja päinvastoin.

Vaikka laadukkaasta kamerasta, erillisestä mikistä ja maksullisesta editointiohjelmasta voi olla hyötyä videoiden tekemisessä, Jalonen korostaa, että tubettajan tärkein työväline on mielikuvitus.

– Ei kameralla ja mikillä tee oikein mitään, jos ei ole yhtään ideoita. Tarvitaan mielikuvitusta, ja jokaisella meistä on sitä. En edes ensimmäisenä neuvoisi satsaamaan kalliisiin laitteisiin.

Alkuun pääsee hyvin myös ilman sen suurempia investointeja, sillä nykyään kännykkäkameran laatu riittää pitkälle ja editointiohjelmista löytyy myös maksuttomia versioita.

Jalosen kurssille asettama tavoite täyttyi, sillä Eero Taberman kertoi kiinnostuksensa heränneen. Taberman toki kertoi pohtineensa tubettamisen aloittamista aiemminkin.

– Itselle tuli sellainen pieni pilke, että tämä voisi ollakin ihan hauskaa, hän kuvaili.

Myös Citynuokkarin ohjaajat kertoivat kurssin aikana syntyneistä oivalluksista.

– Meidän pitäisi osata hyödyntää YouTubea ja muita kanavia paljon paremmin. Facebookiin teemme päivityksiä, mutta se on se paikka, jossa me aikuiset vietämme aikaa. Nuoret pitäisi tavoittaa paremmin, nuorisosihteeri Teija Aartola-Jalonen pohti.

– Pitäisi siis olla siellä, missä nuoretkin ovat. Hienoa olisi, jos saataisiin nimenomaan nuori tai nuoret tekemään videoita nuokkarin toiminnasta vaikka nuokkarikohtaisesti, etsivä nuorisotyöntekijä Anu Haapanen ja nuoriso-ohjaajaopiskelija Marianne Virtanen liittyivät mukaan ideointiin.

Oona Tepponen