Ennakkoäänestysinto jäi Loimaalla viime seurakuntavaaleista

0
Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina.

LOIMAA Seurakuntavaalien viiden päivän mittainen ennakkoäänestys päättyi lauantaina, ja Loimaalla vaalien ennakkoäänestysprosentti oli noin 13,5. Ääniä annettiin kaikkiaan noin 1 400 Loimaan ennakkoäänestyspisteissä.

Ennakkoäänestysprosentti ja äänestäneiden määrä olivat arvioita vielä maanantaiaamusta, mutta isosti ne eivät tule enää muuttumaan saapuvien ja lähetettävien postiäänten myötä.

Vaalilautakunnan sihteeri Ari Lindell luonnehtii Loimaan ennakkoäänestysaktiivisuutta välttäväksi tai tyydyttäväksi.

– Tulos ei ole hyvä eikä huono vaan odotetunlainen.

Neljä vuotta sitten seurakuntavaalien ennakkoäänestysprosentti oli Loimaalla 15,2, joten siitä jäätiin tällä kertaa puolisentoista prosenttiyksikköä.

Lindellin mukaan Loimaan seurakunta voi sikäli katsoa peiliin, koska näissä vaaleissa seurakunta ei lähettänyt vapaaehtoista kirjettä eli ilmoitusta äänioikeudesta seurakuntalaisille. Neljä vuotta sitten seurakunta lähetti äänioikeutetulle kirjeen, jossa muistutettiin äänestysmahdollisuudesta.

– Se olisi voinut aktivoida.

Hän näkee äänestysaktiivisuudessa kuitenkin myönteisen puolen eli sen, että Loimaan seurakunnan asioiden voi olettaa olevan kunnossa vailla esimerkiksi isompia linjaerimielisyyksiä, jolloin tilanne ei välttämättä aktivoi äänestämäänkään.

Viime vaalien tapaan isojen markettien eli Prisman ja Citymarketin ennakkoäänestyspisteet olivat suosittuja. Lindell laskee, että niissä annettiin yli 89 prosenttia kaikista Loimaan ennakkoäänistä. Hän sanoo ihmisten kiitelleen mahdollisuutta äänestää kauppa-asioinnin yhteydessä.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina. Tuolloin Loimaalla voi äänestää Kaupunginkirkossa.

Lindell arvioi, että vaalipäivänä Loimaalla annetaan ääniä 300–500 ja koko vaalien äänestysprosentti asettuu täällä 16–17 tietämille. Neljä vuotta sitten koko vaalien äänestysprosentti oli 19,8 Loimaalla.

– Seurakuntavaaleissa ennakkoäänestämisen merkitys on huomattavasti suurempi kuin valtiollisissa vaaleissa.

Loimaan seurakunnassa on äänioikeutettuja noin 10 450. Lindell sanoo äänoikeutettujen määrän vähentyneen vajaalla 800:lla neljän vuoden takaisista vaaleista.