Heikki Vainio oli seurakuntavaalien äänikuningas Loimaalla

0
Heikki Vainio toimii nykyisin kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana. Kuva: LL arkisto / Lari Kiviranta.

LOIMAAN kirkkovaltuusto uusiutuu tuntuvasti, sillä seurakuntavaalien myötä 27-jäseniseen valtuustoon nousee 12 uutta luottamushenkilöä.

Vaalien ylivoimainen ääniharava oli nykyisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Heikki Vainio , joka edustaa keskustataustaista Kirkko keskellämme -ehdokaslistaa. Hän keräsi yhteensä 142 ääntä ja onnistui kasvattamaan äänisaalistaan 52 äänellä edellisvaaleista.

Yli sadan äänen kerhoon ylsi myös kokoomustaustaisen Oikealla polulla -ehdokaslistan Tarja Mäki-Punto-Ristanen 107 äänellään.

Kirkkovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Veli Reunanen sai näissä vaaleissa 81 ääntä. Neljä vuotta sitten hän oli vaalien äänikuningas 159 äänellään.

Nykyisistä kirkkovaltuutetuista 19 tavoitteli jatkopaikkaa valtuustoon ja heistä 15 onnistui uusimaan paikkansa. Vaaleissa jatkokaudelle pyrkineistä valtuustopaikan menettävät Jaana Boström, Teemu Heilala, Pekka Marjamäki ja Kaarina Paavilainen, jotka eivät tulleet valituiksi.

ÄÄNIHARAVA Heikki Vainio on erittäin tyytyväinen henkilökohtaiseen äänimääräänsä, kun huomioi sen, että äänestysprosentti laski Loimaalla viime vaaleista ja monen istuvan, jatkokaudelle pyrkivän valtuutetun äänisaalis pieneni neljän vuoden takaisesta.

Seuraavaksi kirkkovaltuustossa edustettuina olevat ryhmät neuvottelevat luottamushenkilöpaikoista. Vainio kokee tehneensä paljon töitä kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana menneen kuluvan kauden aikana. Hän pitää kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan paikkaa mieluisena ja mielellään jatkaisi kyseisessä tehtävässä myös ensi vuonna alkavalla uudella toimikaudella.

KIRKKOVALTUUSTON suurimman ryhmän paikka vaihtuu, sillä suurimmaksi ryhmäksi nousee kokoomustaustainen Oikealla polulla -ehdokaslista, joka saa 13 paikkaa valtuustoon. Viime vaaleihin verrattuna ryhmä onnistui saamaan yhden paikan lisää uuteen valtuustoon.

Kokoomustaustainen ryhmä nappasi niukasti kärkipaikan keskustataustaiselta ryhmältä, joka saa 12 paikkaa ja jonka paikkamäärä väheni vastaavasti yhdellä nykyiseen verrattuna.

Sosialidemokraatit ja sitoutumaton seurakuntaväki säilytti kaksi paikkaa kirkkovaltuustossa. Vihreiden ehdokaslista ei saanut yhtään valtuutettua kirkkovaltuustoon.

Tulevista neuvotteluista luottamushenkilöpaikoista vaalilautakunnan sihteeri Ari Lindell kertoo, että suurin ryhmä valitsee ensin ja viime vuosina tapana on ollut, että suurin ryhmä on valinnut kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan paikan. Aiemmin kirkkovaltuuston puheenjohtajuus on mennyt toiseksi suurimmalle ryhmälle.

SEURAKUNTAVAALIEN äänestysprosentti oli Loimaalla 16,6, joka on 3,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 12,7.

Vainio arvioi, että yhtenä syynä äänestysaktiivisuuden vähenemiselle oli se, ettei Loimaan seurakunnasta lähetetty näissä vaaleissa ennakkoon äänioikeutetuille kirjettä eli ilmoitusta äänioikeudesta, joka olisi voinut herätellä vaaliuurnille.

Lisäksi hän nostaa esille sen, ettei Loimaan seurakunnassa ole tällä hetkellä tapetilla sellaisia isoja asioita, jotka herättäisivät äänestäjien mielenkiinnon joko puolesta tai vastaan.

– Loimaan seurakunnalla menee toistaiseksi aika hyvin taloudellisesti. Haasteita meillä on kiinteistömassan kanssa. Meillä on paljon kirkkoja ja hautausmaita.

Loimaalla ennakkoon äänesti 79,4 prosenttia äänioikeutetuista. 16–17-vuotiaiden äänestysprosentti oli Loimaalla 4,3.

– Yllätys oli se, että sunnuntaina kävi äänestämässä vain muutamia 16–17-vuotiaita, Ari Lindell summaa ja arvioi sen johtuvan osaltaan ehdokasasettelusta eli nuoret eivät löydä ehdokkaiden joukosta riittävästi oman ikäisiään. Ehdokkaiden keski-ikä oli Loimaalla noin 60 vuotta.

Lindell kertoo, että uuden valtuuston keski-ikä on yli 60 vuotta, eli se nousee nykyisestä 53:sta. Valtuustoon valittiin myös nuoria, kuten Lauri Salo ja Siiri Jumppanen.

 

Seurakuntavaalien tulos Loimaalla

Oikealla polulla:

Jaana Boström 20

Anu Haapanen 72

Teemu Heilala 21

Eliisa Jaatinen 86

Laura Jokela 27

Siiri Jumppanen 47

Erkki Kallio 85

Hannu Kauti 46

Mari Koenkytö 47 U

Marja-Liisa Laitila 30 U

Tarja Mäki-Punto-Ristanen 107

Kari Nummila 22 U

Anne Onnela 34 U

Veli Reunanen 81

Markku Rämö 23 U

Eemeli Tuominen 21

Eija-Liisa Vikström 18

 

Vihreä kirkko:

Laura Kilpiö 33

Maria Suonpää 14

Kerkko Vihava 8

 

Kirkko keskellämme:

Tuija Arvola 7

Irma Hokka 12

Raimo Huhtala 33

Marja Jaarikka 10

Katariina Kojo 45

Jukka Laaksonen 54 U

Marita Lahtonen 23

Pekka Marjamäki 15

Sakari Mehtälä 15

Marjaleena Mäkelä 18

Pirjo Mäkelä 4

Kaarina Paavilainen 19

Eija Pajula 74 U

Paula Ristimäki 69 U

Lauri Salo 31 U

Jari Schwartz 26 U

Hanna Sohlman 39

Paavo Sätilä 35

Saara Tammelin 24 U

Jouni Toivonen 2

Ilkka Uusitalo 36

Heikki Vainio 142

Annareeta Vuorinen 15

 

Sosialidemokraattien ja sitoutumattoman seurakuntaväen lista:

Jouni Ojala 17

Miro Simola 8

Aino Suominen 27

Timo Tamminen 78 U

 

Henkilöt, joiden nimet on lihavoitu, valittiin uuteen kirkkovaltuustoon.

U tarkoittaa, että valittu ei ole mukana nykyisessä valtuustossa.