Henri Thilmanista K-Rauta Loimaan uusi kauppias

0
– Loimaa vaikuttaa vireältä paikkakunnalta, jossa yrittäjyys on vahvassa arvossa, joulukuussa K-Rauta Loimaan kauppiaana aloittava Henri Thilman sanoo. Kuva: Kati Uusitalo

– Kaupassa on tehty hyvää työtä, yrityksellä on pitkä historia ja rautaisia ammattilaisia töissä. Sijainti Loimaan kaupan keskuksessa ja vieressä Citymarket ja Prisma, 16. joulukuuta K-Rauta Loimaan kauppiaana aloittava Henri Thilman, 35, luettelee tekijöitä, jotka saivat hänet kiinnostumaan juuri Loimaasta kauppiasuran aloituspaikkana.

Loimaalle hän tulee K-Rauta Espoon keskuksen rakennustarvikkeiden ja LVI:n myyntipäällikön pestiltä.
– Kauppiaan ura on ollut haaveissa jo pidemmän aikaa.
Loimaan sijainti on Henri Thilmanin mukaan kiinnostava siinäkin mielessä, että Turun ja Tampereen välissä ja pääkaupunkiseutua lähellä on paljon mahdollisia muuttajia pienen matkan päässä. Korona-aikana nähtiin, että ihmiset halusivat muuttaa väljempiin asuntoihin ja saada itselleen myös pihoja.
– Loimaa on kilpailukykyinen vaihtoehto kenelle tahansa muuttajalle.
Korona näytti myös, että kodeissa on korjausvelkaa sekä sen, miten kotiin, pihaan ja arjen parantamiseen ja sujuvuuteen halutaan panostaa.

Uusi kauppias ottaa itsekin pian tuntumaa Loimaaseen muuttajana, sillä hän ja hänen puolisonsa etsivät kotia Loimaalta. Tällä hetkellä he asuvat vielä Kirkkonummella hiljattain hankkimassaan asunnossa, jonka remonttiin tehdään juuri viimeisiä viilauksia.
– Parin tunnin työmatka suuntaansa ei houkutellut ja sitä paitsi näin päivään tulee tehokasta työaikaa neljä tuntia lisää.
Hän haluaa näkyä kaupalla ja sanoo asiakaskokemusta itselleen tärkeäksi asiaksi – tavoitteena tulee olla asiakkaan odotusten ylittäminen.
– Meiltä ei tule mitään rautakauppasketsiä saamaan, hän viittaa hymyillen Spede Pasasen kuuluisaan tv-ohjelmaan (Spedevisio 1968), jossa vitsailtiin hitaasta ja kankeasta palvelusta.
– Hyvä palvelu on aina muodissa.
Erityisen tärkeää se on niinkin tärkeään paikkaan kuin kotiin liittyvissä asioissa.
Hyvä palvelu ja se, että palvelulla on kasvot, on Henri Thilmanin mukaan se, mikä mikä tuo kivijalkakauppaan aitoa lisäarvoa esimerkiksi verkon kanssa kilpailtaessa.

Vapaa-ajallaan hän kääntyy golfin ja pyöräilyn pariin, mutta on junnuna harrastanut myös jääkiekkoa, alppihiihtoa, salibandyä ja jopa mäkihyppyä – lapsuus kun on tullut vietettyä Kuopiossa, Puijon mäkien kaupungissa.
Raumalla syntyneen Henri Thilmanin perhe muutti muutamaan kertaan hänen lapsuusvuosinaan, kun isän asemapaikka Sokos-tavaratalojohtajana vaihtui.
Yrittämistä ja kauppaa on suvussa ollut muutenkin, sillä hän kertoo isoisänsä olleen huoltamoyrittäjä, joka eläkkeelle jäätyään osteli ja kunnosteli monenlaista tavaraa veneistä lähtien. Sisko taas on SOK:n palveluksessa ja puoliso työskentelee rautakaupoille tavaraa toimittavassa yrityksessä, mutta tulee jatkossa työskentelemään K-Rauta Loimaan palveluksessa.
– Jo lapsena muistan, miten kaverit lähtivät skeittaamaan ja uimarannalle, ja minä painelin kaupalle töihin.

Kari Mylen on ollut K-Rauta-kauppiaana Loimaalla 17 vuotta. Kipinän uuteen hän sanoo viime vuosina olleen hiipumassa, ja se sai kauppiaan miettimään luopumista.
– Kun tietää, että pysähtyä ei yrittäjänä parane lainkaan, hän perustelee ja toteaa, että kipinää on itse asiassa jatkanut se, että on saanut oman pojan kanssa tehdä töitä.
Nyt sopiva aika tuli, kun myymäläpäällikkönä viime vuosina toiminut Matias Mylen keskittyy jatkossa uuteen yritystoimintaan – nimenomaan keskittyy, sillä jo vuoden verran hän on työskennellyt sekä K-Raudassa että rakennusliikkeessään, joka parhaillaan rakentaa rivitaloa Turun seudulle.
– Haaveissa on aina ollut olla kauppias tai rakennuttaja.
Rakentamista hän on viime vuosina opiskellutkin ja valmistui rakennusinsinööriksi taannoin.
– Kaksi on liikaa ja piti valita yksi, hän sanoo huomanneensa viimeistään kesällä vähien unien ja työmäärän keskellä.
Hän arvelee, että häntä edelleen näkyy myös Loimaan K-Raudassa.
– Jatkossa vaan tiskin toisella puolella, asiakkaana.