Jätevesiviemärin sisältöä pursusi maan pinnalle lähellä Loimijokea

0
Viemärin ylivuoto tapahtui Alastaron taajamassa, Loimijoen tuntumassa. Kuvituskuva.

LOIMAA/ALASTARO Loimaan Veden jätevesiviemäriverkostossa Alastaron taajamassa sattui viikonloppuna ylivuoto, joka johtui viemäriputken tukkeumasta.

Tukkeuman takia viemäriputken tarkastuskaivosta oli noussut tavaraa maan pinnalle ja valunut pintavalumana eteenpäin. Ylivuotokohta sijaitsee Loimijoen tuntumassa.

– Saimme tapahtuneesta tiedon sunnuntaina, Loimaan Veden johtaja Kimmo Virta kertoo ja sanoo, että maanantaina viemäri oli saatu jo putsattua ja huuhdeltua.

Virralla ei ole tietoa siitä, oliko ainetta päässyt Loimijokeen saakka. Jos oli päässyt, hän arvelee, että kyse oli hyvin pienistä määristä. Hän kuvailee ainetta sen verran kiinteäksi, että se oli lapioitavissa maan pinnalta.

Vesiliikelaitoksella on ryhdytty asiassa jatkotoimenpiteisiin. Vastaava tapaus on sattunut kyseisellä paikalla aiemminkin.

Virta kertoo viemäriverkoston tukkeuman ja ylivuodon johtuvan siitä, että alueelta päästetään viemäriverkostoon sellaista tavaraa, joka ei sinne kuulu. Hänen mukaansa tavara on peräisin yritystoiminnasta ja sen alkuperän olevan sikäli hyvin todennettavissa, koska kyseisessä paikassa jätevesiviemäriin ei lasketa tavaraa kovinkaan monesta kiinteistöstä.

Tarkkaa tietoa ympäristöön päässeestä aineesta Virralla ei toistaiseksi ole, mutta hän kuvailee tarkastuskaivosta noussutta tavaraa kiinteäksi lietteeksi. Hän kertoo, että aineen sisältö selvitetään, kun keskiviikkona otetaan vesinäytteet.

– Toiminnanharjoittaja toki tietää, mitä tavara on.

Loimaan kaupungin ympäristövalvonnalla on tieto tapahtuneesta. Ympäristötarkastaja Anna Lilja kertoo, että tapahtuneesta on välitetty tieto myös Loimaan keskusjätevedenpuhdistamon valvovalle viranomaiselle Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa.