Jättisorkesteri tulkitsee Eveliinaa ja Jukka Poikaa

0
Loimaan seudun musiikkiopiston Jättisorkesteri kokoaa opiskelijat yhteen ikään tai taitotasoon katsomatta. Soittajia on nyt noin 20, mutta kapellimestari Sampo Hiukkasen (edessä vas.) mukaan lisääkin mahtuu.

LOIMAA – Ei tämä nyt ihan sinfoniaorkesteri vielä ole, mutta…, Loimaan seudun musiikkiopiston opettaja ja Jättisorkesterin kapellimestari Sampo Hiukkanen toteaa luotsaamastaan kokoonpanosta, johon ovat tervetulleita kaikki opiston opiskelijat soittivatpa he sitten puhallin- tai säestyssoittimia.

– Kaikki sopivat mukaan haitarista lähtien, samoin kuin laulajat, hän sanoo ja kertoo orkesterin olevan siitä erilainen, ettei sitä ole sidottu tietyntyyppisiin soittimiin.

Jäseniä on kertynyt tähän mennessä 20, mutta lisääkin vielä mahtuu. Taitotasolla ei ole Hiukkasen mukaan väliä, sillä basso-opettaja Carlos Del Puerto ja Malene Del Puerto sovittavat jokaisen kappaleen erikseen. Ikäkään ei ole este, sillä joukon nuorimmat ovat kymmenvuotiaita ja vanhimmat jo aikuisia.

Ajatuksena on tarjota musiikinopiskelijoille mahdollisuus päästä soittamaan yhdessä ja löytämään näin toisensa.

– Sitä kautta luodaan kontakteja ja löydetään yhteisö. Se on soittajalle tosi tärkeää, koska monelle harrastus on usein sitä, että käydään yksin tunneilla.

Hiukkanen sanoo yhteissoittamisen olevan muutenkin ihan oma maailmansa, missä pitää osata laskea myös taukoja.

– Isossa porukassa kaikki eivät soita tai laula koko ajan. Siksi voikin olla haastavaa, kun täytyy tietää, milloin oma vuoro alkaa uudelleen.

Viime keväänä alkanut harjoittelu on sujunut Sampo Hiukkasen mukaan yllättävänkin hyvin. Takana on jo kaksi yhteiskonserttia Rauman poikasoittokunnan B-orkesterin kanssa Heimolinnassa ja Raumalla. Jättisorkesterin ensimmäinen esiintyminen oli keväällä 2022 Heimolinnassa.

Kappalevalinnat on tehty sovitukset edellä ja lasten toiveet on myös otettu huomioon. Ohjelmistossa kuullaan muun muassa Eveliinan ja Jukka Pojan kipaleita. Mukana on lisäksi Beatlesin Hey Jude -klassikko.

– Jättisorkesterilla on nyt viisi kappaletta harjoiteltuna, mutta tavoitteena on päästä tuplamäärään, jotta voimme pitää tunnin mittaisen konsertin.

Oppimista on vauhdittanut jokaiselle jaettu taustanauha, jotta harjoittelu onnistuu kotioloissakin.

– Taustanauhan avulla syntyy illuusio, että he soittavat orkesterin kanssa, Hiukkanen paljastaa nopean oppimisen salaisuuden.

Koska tavoitteena on pitää konsertteja puolen vuoden välein, harjoittelu on kausiluonteista.

– Ennen konserttia harjoittelemme parin kolmen kuukauden ajan, emme siis viikoittain läpi talven.

Hiukkanen uskoo sen myös madaltavan kynnystä osallistua toimintaan, sillä lasten kalenterit tuppaavat olemaan melko tiiviitä muutenkin.