Kangastuvan latujen tykkilumetus odottaa kireämpiä pakkasia

0
Tykitys kestää tavallisesti kahdesta kolmeen vuorokautta. Kuva: LL arkisto / Reijo Stenius.

ORIPÄÄ Viikonlopun ja alkuviikon pakkaset eivät vielä ole olleet riittävän kireitä, jotta Kangastuvan maastossa olisi aloitettu lumen tykittäminen hiihtobaanalle.

Lumitykkivastaava Reijo Stenius sanoo tykityksen vaativan vähintään kahdeksan, mielellään kymmenen astetta pakkasta.

Hänen mukaansa näillä energian hinnoilla tykkiä ei kannata käyttää puoliteholla. Hän tarkoittaa sitä, että pikkupakkasillakin pystyy tykittämään, mutta lumikertymä on vähäistä ja tykitetty lumi vedensekaista.

Sääennusteiden perusteella tykitys ei näytä vielä ajankohtaiselta, mutta taivaalta luonnon lunta saattaa ripotella lähipäivinä. Pakkaslunta tarvitaan vähintään kymmenisen senttiä, jotta siitä voitaisiin ajaa luistelu-ura Kangastuvan ja lentokentän maastoon. Perinteisen latu vaatii enemmän lunta.

Kangastuvalla käytettävän lumitykin omistaa Yhteislumetus ry, ja tykitys ja lumen levitys on perinteisesti tehty talkoina.

Stenius kertoo, että tänä syksynä yhteislumetuksen porukassa on keskusteltu siitä, onko energiakriisin vallitessa perusteltua tehdä lainkaan latuja tykkilumesta.

– Polttoaineen hinta on tuplaantunut vuoden aikana, sähkön puolestaan moninkertaistunut, hän havainnollistaa ja sanoo, että monella ihmisellä voi olla taloudellisesti tukalaa.

Lumetuksen osalta kysymys on ollut lähinnä siitä, miten lumitykin tarvitsema sähkö tuotetaan.

Steniuksen mukaan Kangastuvan lumetuksen puolesta puhuu se, ettei tykin tarvitsemaa sähköä oteta verkkovirrasta. Sähkö tuotetaan aggregaatilla, joka puolestaan käy polttoaineella.