Kierre päällä

0
Arkistokuva LL

Päivähoidossa, kouluissa, terveydenhuollossa, vanhustenhuollossa ja muissa hoitolaitoksissa. Kaikista näistä on viime vuosina kuulunut Loimaan seudullakin viestejä siitä, miten monien esihenkilöiden työpäivät alkavat, kuluvat ja päättyvät sijaisten metsästämisellä.

Koronapandemian aikana poissaoloja aiheuttivat niin karanteenit kuin itse sairastumisetkin. Immuuneja ei olla tietenkään muillekaan sairauksille millään alalla ja sairaita pieniä lapsiakaan ei voi kotiin yksin jättää.

Sairastuneet oletettavasti palaavat töihin ennemmin tai myöhemmin, mutta nähtävissä on, että tilanteet ovat kuormittavia kaikille. Työssäjaksaminen ja -viihtyvyys on koetuksella, kun aina sijaisia ei löydy ja pärjäämään joudutaan paikkaamalla toisia oman työn ohella.

Kirjoitimme keväällä 2021 Loimaan johtavien viranhaltijoiden useista vaihdoksista (LL 1.4.2021) ja meille kerrottiin muualtakin siitä, miten kova vaihtuvuus viroissa on. Nyt oripääläisvanhemmat peräävät muutosta sikäläiseen varhaiskasvatukseen, jonka vastuuhenkilö on esimerkiksi vaihtunut kymmenen vuoden aikana kuusi kertaa (LL 1.12.).

Kun vaihtoruletti alkaa pyöriä, tehtäviä vapautuu haettavaksikin enemmän. Ehkä moni vaihtaa työpaikkaa myös ”ajolähtönä” – kun ei enää kestä, eikä jaksa.

Tai siksi, että ei tiedä, mitä kaikkea pitää jaksaa ja kun laadukkaan tekemisen sijasta lähinnä selviydytään.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän