Joulukeräykset muistuttavat vähävaraisuudesta

1
Kuvituskuva: LL arkisto/Somero-Lehti

Joulun lähestyessä vähävaraisten perheiden tarpeet alkavat usein tulla esille. Joulukeräykset ja kampanjat muistuttavat vuosittain perheistä, joilla ei ole varaa yhteenkään joululahjaan eikä arjessa ole muutenkaan varaa moneen asiaan. Pelastakaa Lapset -yhdistys tiedottaa, että vähävaraisissa perheissä Suomessa elää entuudestaan 110 000 lasta. Heikentyneestä taloustilanteesta johtuen määrän on arvioitu kasvavan nyt 16 000 perheellä.

Taloustilanne on saanut ihmisiä vähentämään kuluttamista, ja arki on muodostunut osalle jopa suhteellisen haastavaksi. Kiristyvästä taloustilanteesta kärsivät myös muun muassa pienituloiset yksinasuvat ja eläkeläiset. Nyt kuitenkin myös moni tuloiltaan keskiluokkaiseksi luokiteltu on alkanut laskea tarkkaan menojaan, jotta laskuista selvitään.

Nykyinen tilanne saa toisaalta huomioimaan sen, että kaikkea ei tarvitse ostaa eikä kuluttaa luonnonvaroja loppuun, koska on pakko säästää. Samanaikaisesti tilanne tuo entistä kärjistetymmin esille hyvinvointiyhteiskunnissakin esiintyvän köyhyyden.

Raha ei tuo onnea välttämättä, mutta kliseisesti se voi helpottaa arkea ja perustarpeiden hankkimista kummasti. Kuten eräs espanjalainen ystäväni kerran tokaisi, että on varmasti hieman helpompi itkeä elämänsä suruja kartanossa kuin sillan alla.

Lisäksi on monia ihmisen mielenlaatuun positiivisesti vaikuttavia asioita, mitä ei ole helppoa toteuttaa pienituloisena nauttiakseen vapaa-ajastaan. Julkiset kulkuvälineet ovat suhteellisen arvokkaita, kulttuurikin on hieman hintavaa, eikä ole välttämättä mahdollisuutta harrastaa aktiivisesti itseä motivoivan harrastuksen parissa.

Alati kasvavat ruokajonot kertovat myös siitä, että ruokaan ei kaikilla ole varaa riittävästi. Joukossa on paljon suomalaisia, tosin lisäksi ukrainalaiset näkyvät ruokajonotilastojen kasvussa. Hävikkiruoasta kilpaillaan, ja avustavia tahoja on vaivannut ongelma lahjoitetun ruoan saamisesta kilpailun koventuessa.

Toisaalta Suomessa tulevaisuuden on todettu olevan suhteellisen hyvä, koska nyt työllisyystilanne on hyvä. Itse asiassa monella alalla on työvoimapulaa, ja yritykset ovat kärsineet työvoimapulasta voimakkaasti.

Ehkä myös se kuuluisa kannustinloukku hidastaa verorahojen kertymistä, sillä järjestelmä tekee hankalaksi osalle ihmisistä tehdä töitä, ja töitä pitää tehdä esimerkiksi palkkatukien varassa. Olen kuullut useita tarinoita, jolloin ihmiset kertovat haluavansa tehdä töitä, mutta se ei kannata. Tämä on teema, josta puolueet kiistelevät tiukasti, mutta mitä enemmän idealismit pyörivät pelissä, sitä vähemmän tutustutaan tutkimukseen ja faktaan tässäkin asiassa.

Meillä Suomessa on moni asia hyvin, mutta mielestäni epäkohtia on aina ratkaistava kohti parempaa. Jos vain elää sellaisessa ajatuksessa, että kaikki on hyvin muuttuvassa maailmantilanteessa, niin ei huomioi kaikkien tilannetta – vaikka itsellä olisikin asiat edes jokseenkin hyvin.

Marianne Rovio

1 KOMMENTTI

  1. Lapsiperheet saavat useasta eri paikasta tarvittaessa apua,kun taas lapsettomat tai esim.täysi-ikäisen lapsensa kanssa asuvat eivät saa.Näin joulun alla sen huomaa selvästi.Mistä me saisimme apua?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän