KOLUMNI Ongelmallisen kaunis taide

0
Kuvituskuva: LL arkisto

Oletko koskaan pohtinut, mistä lempikappaleesi kertoo? Mistä arvoista on syntynyt se taideteos, josta julkaisit Instagram-tilillesi kuvan Rooman matkasi jälkeen? Jos niistä molemmista poistettaisiin muun muassa rasismi ja seksismi, olisiko niitä enää edes olemassa?
Taide on monen mielestä ikään kuin abstrakti käsite, johon yhteisön arvot eivät liity millään tavalla. Taidetta halutaan ajatella tällaisena puhtaana ja kaikin puolin kauniina asiana maailmassa. Unohdammekin tästä syystä usein ajatella, mistä taideteokset todella kertovat ja mistä ne ovat peräisin. Siitä johtuen joudumme päivästä toiseen katselemaan taideteoksia, jotka ovat muovanneet länsimaiset arvot, ja kuuntelemme vain musiikkia, jonka lyriikat ovat kirjoitettu seksismin perustalle.
Suomessa taiteen ilmaisunvapaus on hyvin laajaa. Silti suurin osa täällä etenkin lähiaikoina tuotetusta musiikista kuulostaa kuulijan korvaan samalta. Jos kiertelee museoita ja näyttelyitä, monet taulutkin näyttävät kuin sisaruksilta. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka käytämme “vapautta” vain sellaisiin asioihin, jotka muut hyväksyvät ja jotka noudattelevat kollektiivisia arvojamme. Toistamme näin jatkuvasti samoja asioita sekä halvennamme samoja ihmisryhmiä.
Ihmisryhmien ja kulttuurien halventaminen ulottuu, kuten kaikki jo tiedämme, hyvin pitkälle. Esimerkiksi imperialismin aikaan monet kulttuurit joutuivat valtavirran ja emämaiden tuhottaviksi ja taidetta varastettiin runsain määrin.
Tätä taidetta on osin palautettu, mutta esimerkiksi osaa Kongosta varastetusta taiteesta ei ole vieläkään suostuttu palauttamaan. Edelleen myös muut Euroopan museot säilyttävät Afrikan taidetta ja tienaavat sillä.
Valitettavasti taidevarkaudet eivät siis ole vain historiaa, kuten eivät muutkaan taiteen vääryydet. Lähiaikoina nimittäin uutisoitiin muun muassa yhdestä uudesta rap-biisistä Mietin ääneen, joka kertoo käytännössä naisen pakottamisesta seksiin. Tästä huolimatta se nousi kuunnelluimpien biisien listalle Suomessa. Eikö kukaan ymmärrä lyriikoiden merkitystä, vai onko biisi todella niin hyvä, että sen sanomalla ei ole mitään väliä?
Taide on parhaimmillaan henkeäsalpaavan kaunista tai tuskaisen kivuliasta. Taiteen avulla voi muuttaa maailmaa, jos sen sanoman saa esille tarpeeksi hyvin. Taiteessa ei kuitenkaan koskaan pitäisi olla kyse syrjinnästä, kulttuurien ja ihmisten halventamisesta tai varastamisesta. Alitajuntaisesti kuitenkin koko ajan ruokimme jo ahdasta mieltämme tällaista taidetta tuijottamalla.
Toisaalta voi olla mahdotonta löytää sellaista taidekappaletta, josta mikään arvo ei jollakin tavalla paista läpi. Ehkä paras keino välttää kaikki taiteen ongelmat olisikin vain tuijottaa kolmevuotiaana itse tekemiään piirroksia — ovathan nekin taidetta.

Mona Lehto