Kuntotempaus muistutti askelnousun tehokkuudesta

0
Anne Kanerva näytti, miten lonkankoukistajaa on hyvä venytellä portaissa. Pauliina Maunula ja Marjo Salminen tekivät perässä.

LOIMAA Vesitorninmäen kuntoportaissa oli tiistai-iltana vilinää, kun Loimaan Ykkösapteekki, Hurrikaani ja Jankon naisten lentopallojoukkue järjestivät siellä porrastreenit. Tapahtuma kuului valtakunnalliseen Porraspäivät-kampanjaan.

– Tavoitteena on herätellä ihmisiä valitsemaan liikunta osaksi hyvinvointia. Porraspäivien on tarkoitus muistuttaa ihmisiä valitsemaan portaat hissin sijaan, Pauliina Maunula apteekin Ihopalvelu Loimaasta sanoi.

– Kuntoportaat ovat tehokas tapa treenata ja kohottaa kuntoa, sillä kuusi minuuttia portaiden kävelyä vastaa 45 minuutin kävelylenkkiä. Jokainen voi treenata oman kuntotasonsa mukaisesti. Jos portaiden yläosa tekee aluksi tiukkaa, niin voi kääntyä puolessa välissä takaisin ensi alkuun, apteekkari Anne Kanerva totesi.

Hänen mukaansa portailla voi toteuttaa niin venyttelyä kuin lihastreeniä.

– Istumatyöntekijöiden on hyvä venytellä lonkankoukistajia, mikä voi auttaa myös selkäkipuun. Askelkyykyillä saa taas lihastreeniä pakaroille ja jaloille. Portaiden nouseminen vastaa teholtaan hölkkää, joten se on hyvä treeni joka tapauksessa.

Lentopalloilijat nousivat rappusia ylös alas tiiviiseen tahtiin.

– Kyllä ne tässä ehti osittain kävellä ja osittain juosta 20 kertaa. Välillä harpoin niin, että jätin askeleen tai pari välistä, Jankon E-pojissa lentopalloa pelaava Elmeri Ala-Kleme kertoi.

Hurrikaanin pelaajien oli jätettävä rapputreenit väliin, koska heillä oli seuraavana päivänä tärkeä peli. He olivat kuitenkin hengessä mukana paikalla kannustamassa muita.

– Me emme treeneissä varsinaisesti käy porrastreeneissä, mutta juhannuksen paikkeilla meillä on juhannusportaat, ja silloin tullaan rapuille. Portaita kannattaisi kyllä ihmisten käyttää hyväksi. Vieressä kulkee lenkkipolkuja, joten tähän ei ole pitkä matka poiketa ja kävellä ne muutaman kerran ylös ja alas peruslenkin varrella, Hurrikaanin toiminnanjohtaja Anssi Rämö sanoi.