Oripääläiset vanhemmat huolissaan kunnan varhaiskasvatuksen tilasta

1
Oripään varhaiskasvatuksen vanhempainyhdistyksen Suvi Lähteenmäki, Niina Jalonen, Johanna Pajula ja Petteri Lindqvist pistävät kaiken peliin, jotta hyväksi havaittu varhaiskasvatuksen päällikkö pysyisi kunnan palveluksessa. Vanhempainyhdistys ja varhaiskasvatuksen henkilökunta tekivät jo aiemmin kunnanhalitukselle vetoomuksen, joilla pyrittiin vaikuttamaan myönteisesti Henri Ojalan palkankorotuspyyntöön ja tehtävänkuvan uudelleentarkasteluun.

ORIPÄÄN varhaiskasvatuksen vanhempainyhdistyksen Niina Jalonen, Petteri Lindqvist, Suvi Lähteenmäki ja Johanna Pajula toteavat olevansa huolissaan Oripään varhaiskasvatuksen tilasta.

Kunnan varhaiskasvatuksen päällikkö Henri Ojala irtisanoutui virastaan viime viikolla sen jälkeen, kun kunnanhallitus oli hylännyt Ojalan oikaisuvaatimuksen, joka koski hänen palkankorotustaan ja tehtävänkuvaustaan.

– Toivomme, että Henri Ojala vetää irtisanomisilmoituksensa takaisin. Hänellä on vanhempainyhdistyksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstön täysi tuki, vanhempainyhdistyksen edustajat sanovat vakavina mutta jatkavat hymyillen:

– Kuulemamme mukaan hänestä puhutaan kunnioittavaan sävyyn myös ja jopa Shellin kahvipöydissä.

– Haluamme, että kunnanhallitus käsittelee Ojalan palkkaa ja tehtävänkuvaa koskevan asian pikaisesti uudelleen. Tehty päätös on huono. Olemme siitä surullisia ja vihaisia. Olemme pettyneitä.

YHDISTYKSEN väki kokee, että urjalalainen Henri Ojala on ollut tismalleen oikea henkilö Oripään varhaiskasvatuksen vastuuhenkilön tuuliselle paikalle.

– Vastuuhenkilö on vaihtunut kuusi kertaa kymmenen viime vuoden aikana. Tästä johtuen varhaiskasvatuksessa on lähinnä selviydytty päivästä toiseen, mutta pitkäjänteinen kehittäminen puuttui siihen saakka, kun Ojala saapui. Hänellä on näkemystä ja suunnitelmia.

Jalosta, Lindqvistiä, Lähteenmäkeä ja Pajulaa huolettaa, että Ojalan saappaisiin ei löydy pätevää täyttäjää tilanteessa, jossa Oripään varhaiskasvatus on paitsi isossa murroksessa myös jonkinlaisessa kriisissä.

Päiväkoti Kultasiivessä on tällä hetkellä 1–4-vuotiaita lapsia niin paljon, että hoitajamitoitus ei toteudu eivätkä tilat riitä (LL 8.11.). Kultasiiven lapsimäärä ylittää hoitajamitoituksen noin kymmenellä. Siksi 3–4-vuotiaita ollaan alustavien suunnitelmien mukaan sijoittamassa kunnantaloon tilaan, jonka ilmastointia on parannettu sen jälkeen, kun siellä epäiltiin olevan sisäilmaongelmia muutama vuosi sitten.

– Paikka ei oikein vakuuta.

Lisätilojen käyttöönotto ja uuden ryhmän perustaminen edellyttävät, että kunta palkkaa varhaiskasvatuksen opettajan ja lastenhoitajan. Kunnanhallitus päätti viime viikolla, että toimet täytetään määräaikaisesti ensi vuoden alusta heinäkuun loppuun saakka (LL 26.11.).

– Pätevien määräaikaisten työntekijöiden saaminen Oripäähän muutamaksi kuukaudeksi kuulostaa toiveajattelulta. Pätevistä henkilöistä on pulaa muuallakin, ja monissa kunnissa heille tarjotaan jo nyt erilaisia kannustimia ja korotettuja palkkoja, vanhemmat muistuttavat.

– Varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat ovat muutenkin vaihtuneet Oripäässä jonkin verran viime vuosina, ja sijaisista on ollut pulaa. Jatkuva muutos heikentää sekä lasten että aikuisten kokemaa turvallisuudentunnetta.

KUNNAN viisivuotiaat ja eskarilaiset ovat tällä hetkellä päiväkoti Nallenkolossa, jonka sisäilmaa tutkitaan. Ryhmäperhepäivähoidon ryhmä on puolestaan muuttamassa rivitaloon, jota remontoidaan tarkoitukseen sopivaksi kaksi asuntoa yhdistämällä. Perinteisiä perhepäivähoitajia kunnassa on tällä hetkellä yksi.

– Voi olla vaikea löytää pätevää varhaiskasvatuksen päällikköä tähän nykyiseen tilanteeseen. Kuka tuollaiseen hommaan haluaisi pienellä palkalla, Jalonen, Lindqvist, Lähteenmäki ja Pajula toteavat.

He ovat laskeneet, että pidetyn ja hyväksi havaitun varhaiskasvatuksen päällikön pitäminen Oripäässä olisi maksanut kunnalle korotetun palkan sivukuluineen reilut 6000 euroa vuodessa.

– Sillä rahalla olisi saatu jatkuvuutta, avoimuutta ja todeksi havaittua vastuunkantokykyä. Juuri näitä asioita Oripään varhaiskasvatus nyt kaipaa.

– Kunnalta löytyy rahaa esimerkiksi markkinointiin tuhansia euroja vuodessa. Meidän mielestämme olisi parempaa mainosta, jos Oripään varhaiskasvatus olisi kunnossa. Harrastusmahdollisuudet kunnassa ovat erinomaiset, mutta varhaiskasvatus on vielä merkittävämpi asia tänne tuleville lapsiperheille. Yksikään vanhempi ei halua lastaan jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden keskelle.

1 KOMMENTTI

  1. Järjetöntä sekoilua kh:n taholta. Varhaiskasvatuksen ammattilaisista on Suomessa suuri pula ja silti Oripään kunta katsoo, että sillä on varaa menettää huippuosaaja. Tästä voi kehittyä iso lumipalloefekti; muuta varhaiskasvatuksen henkilökuntaa lähtee pois, varhaiskasvatuksen asioita ei saada hoidettua, lapsiperheissä turhaudutaan, muutetaan muualle, kunta näivettyy.

    Nyt äkkiä järki käteen ja pyytämään nykyinen päällikkö perumaan irtisanomisensa ja joko sovitaan päivä, jolloin tehdään uusi päätös tai jos se on mahdollista, päätösvalta tässä asiassa siirretään kunnanhallitukselta toiselle taholle. Pj. Anne-Mari Kaarron toiminta ja puheet ovat kerta kaikkiaan käsittämättömiä.

Kommenttien lisääminen on estetty.