Ortodoksisen kulttuurin keskus valmistuu hiljaksiin

0
Ortodoksisen kulttuurin keskus sijaitsee Elisabetin sisariston omistamalla tontilla Joenperäntien tuntumassa.​
Ortodoksisen kulttuurin keskuksen rakentaminen etenee rauhallisesti. Keskusta lahjoitusrahoin ja -materiaalein sekä osittain talkootyönä rakennuttavan hyväntekeväisyysjärjestön Elisabetin sisaristo ry:n toiminnanjohtaja Jaana Kemppi sanoo, että ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen on viime aikojen merkittävin työ keskuksen päärakennuksessa.
Ilmanvaihtourakan teki Loimaan IV-asennus, jota Kemppi kiittelee sujuvasta yhteistyöstä ja laadukkaasta työstä.
Hirsirakennus on ulkoasultaan lähes valmis, mutta sisätyöt ovat viivästyneet alkuperäisten huonejärjestyssuunnitelmien muuttamisen takia. Kempin mukaan rakennusvalvonta on nyt hyväksynyt uudistetut piirustukset, jotka täyttävät nykyisin voimassa olevat turvallisuusmääräykset.
Yhdistyksen seuraavana tavoitteena on saada päärakennuksessa sijaitseva noin 40 henkeä vetävä kirkkosali viimeisteltyä muun muassa valaistuksen osalta. Kemppi arvelee, että päärakennus voisi olla kokonaisuudessaan valmis vuonna 2025.
Sisaristo suunnittelee paikalle myös museo- ja kirjastorakennusta. Kemppi sanoo, että siihen sopisi myös pieni kahvila. Hänen mukaansa yhdistys selvitteleekin nyt, voisiko keräysvaroin toimiva yhdistys pyörittää kahvilan liiketoimintaa.
Sisaristolla on iso muun muassa tutkijoiden käytettävissä oleva kirjasto, jonka teoksista osa sijaitsee Loimaalla. Hiljattain yhdistys sai kirjastoonsa ison teoslahjoituksen eräältä helsinkiläiseltä professorilta.
Rakentamisen alkuvaiheessa sisaristolla oli yhteyksiä Venäjälle erään sikäläisen luostarin johtajan kautta.
– Hän oli aivan ihastunut Suomeen ja auttoi meitä projektin aloittamisessa todella paljon. Hän kuitenkin kuoli jo kuusi vuotta sitten, ja nykyään meillä ei ole enää mitään yhteyksiä Venäjään. Käytännössä ne hiipuivat jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi laajasti Ukrainaan. Emme hyväksy mitään sotaa.
Elisabetin sisariston toiminnassa on mukana paljon ukrainalaisia, ja yhdistys on auttanut Suomeen saapuneita ukrainalaisia pakolaisia muun muassa vaatelahjoituksin.
– Avun tarve on kasvanut Suomessakin, ja autamme myös suomalaisperheitä.
Keskus sijaitsee metsien ja peltojen keskellä. Kempin mielestä luonnonläheisen paikan hiljaisuus sopii hyvin hengelliseen toimintaan ja rauhoittumiseen.
– Täällä näkyy paljon eläimiä kuten peuroja, jäniksiä, oravia ja kettuja.
Kempin mukaan keskus kiinnostaa matkailijoita ja tänäkin kesänä paikalla kävi muutamia ryhmiä sekä yksittäisiä vierailijoita. Hänen mukaansa kiinnostuneet pääsevät tutustumiskäynnille myös talvikaudella.
Elisabetin sisaristo on poliittisesti sitoutumaton ja itsenäinen yhteisö, jolla ei ole yksittäisiä taustayhteisöjä.
Yhdistyksessä on noin 40 jäsentä. Toiminnassa on mukana satakunta henkeä, joista parikymmentä on hyvin aktiivisia.
Jäsenyydestä kiinnostuneilla on viiden vuoden koeaika. Jaana Kempin mukaan hyväntekeväisyys on tärkeintä yhdistyksen työssä eikä jäseniksi hakevien ole pakko olla ortodoksisesti hengellisiä.
Jäsenien pitää maksaa yhdistyksen vuosikokouksen vahvistama liittymismaksu, ja heillä ei ole äänestysoikeutta yhdistyksen kokouksissa.
Vuosikokous voi valita kunniajäseniksi henkilöitä, jotka ovat auttaneet yhdistyksen toimintaa tai toimineet yhdistyksen hyväksi muuten ansiokkaasti ja jotka ovat olleet yhdistyksen jäseninä vähintään kuusi vuotta.